D. Trumpo populizmas ir atsisakymas laikytis daugelio anksčiau priimtų prezidento elgesio normų buvo viena priežasčių, dėl kurio jis traukė respublikonų šalininkus. Tačiau dabar Nacionaliniai archyvai, atsakingi už prezidento dokumentų saugojimą, prašo atlikti tyrimą dėl, kaip pranešama, D. Trumpo įpročio plėšyti Baltųjų rūmų dokumentus ir kitų dalykų.

Remiantis „The Washington Post“, Nacionaliniai archyvai kreipėsi į Teisingumo departamentą, prašydami atlikti tyrimą dėl D. Trumpo veiksmų.

Tai įvyko po to, kai vyriausybės dokumentų archyvavimo tarnyba pirmadienį patvirtino, kad iš D. Trumpo rezidencijos Floridoje atgavo 15 dėžių dokumentų, kuriuos eksprezidentas pasiėmė išvykdamas iš Vašingtono po pralaimėjimo rinkimuose.

Kaip teigiama ketvirtadienį „The Washington Post“ paskelbtame pranešime, kuriame remiamasi anoniminiais šaltiniais, tarp šių dokumentų buvo griežtai įslaptintų dokumentų, pažymėtų grifu „labai slaptai“ ir prieinamų tik nedaugeliui atitinkamą leidimą su jais susipažinti turinčių žmonių.

Taip pat pranešama, kad tarp tarp šūsnių Baltųjų rūmų dokumentų, paimtų iš D. Trumpo rezidencijos „Mar-a-Lago“ Palm Biče, buvo Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno „meilės laiškai“, kaip juos pavadino pats D. Trumpas. Floridoje taip pat buvo rastas tuomet darbą baigiančio Baracko Obamos laiškas, kurį jis paliko D. Trumpui Ovaliniame kabinete.

Praėjusią savaitę JAV nacionalinė archyvų tarnyba patvirtino pranešimus, kad D. Trumpas suplėšė kai kuriuos dokumentus, dalis kurių vėliau buvo suklijuoti lipniąja juostele.

Pagal 1978 metų Prezidento dokumentų įstatymą, kuris buvo priimtas po Votergeito skandalo, JAV prezidentai privalo visus elektroninius laiškus, laiškus ir kitus darbo dokumentus perduoti Nacionaliniams archyvams.

D. Trumpas neigia kaip nors nusižengęs. Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime savo santykius su archyvais jis pavadino „be konfliktų ir labai draugiškais“.

„Mano santykių su NARA (Nacionaliniais archyvais) aprašymas žiniasklaidoje yra melagienos. Viskas buvo visai priešingai! Man buvo didelė garbė dirbti su NARA, siekiant padėti oficialiai išsaugoti D. Trumpo palikimą“, – paskelbė jis.

Leido į tualetą

Tačiau ketvirtadienį išryškėjo daugiau detalių.

Naujoje knygoje apie D. Trumpo prezidentavimą rašoma, kad Baltųjų rūmų tualetas užsikimšdavo po bandymų į jį nuleisti kai kuriuos darbinius dokumentus, pranešė naujienų portalas „Axios“.

Vėliau šiemet pasirodysiančioje „The New York Times“ žurnalistės Maggie Haberman knygoje „Confidence Man“ rašoma, kad „Baltųjų rūmų rezidencijos darbuotojai kartais rasdavo tualetą užkimšusių spausdintų lapų gniūžčių ir manė, kad prezidentas nuleisdavo suplėšytus dokumentus“, nurodoma „Axios“ pateiktoje išskirtinėje peržiūroje.

Knygoje, kurioje iš dalies remiamasi M. Haberman interviu su D. Trumpu pasibaigus jo prezidentavimo laikotarpiui, rašoma, kad respublikonas žmonėms sakė toliau palaikantis ryšius su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

D. Trumpas paneigė ir pranešimą apie dokumentus tualete.

„Dar viena netikra istorija, esą aš nuleidau popierius ir dokumentus į Baltųjų rūmų tualetą, yra kategoriškai neteisinga ir paprasčiausiai sugalvota reporterio, siekiant reklamos daugiausia išgalvotai knygai“, – parašė jis.

M. Haberman knyga turėtų būti išleista spalio 4 dieną. Laikraščio „The New York Times“ žurnalistė veteranė dešimtmetį rašė apie D. Trumpą ir ilgą laiką turėjo išskirtinę žurnalistams prieigą prie politiku tapusio nekilnojamojo turto magnato artimiausių asmenų rato.

Demokratų kontroliuojamame Kongrese suformuotas specialus komitetas, tiriantis 2021 metų sausio 6 dieną D. Trumpo šalininkų įvykdytą Kapitolijaus šturmą, bando surinkti buvusio prezidento dokumentus.

Ketvirtadienį Atstovų Rūmų priežiūros ir reformų komitetas pranešė, kad pradeda savo tyrimą dėl trūkstamų dokumentų.

„Esu labai susirūpinusi, – sakė komiteto pirmininkė demokratė Carolyn Maloney. – Mano susirūpinimą taip pat kelia naujausi pranešimai, kad eidamas savo pareigas prezidentas D. Trumpas ne kartą bandė sunaikinti prezidento dokumentus, o tai gali būti prilyginama naujiems rimtiems pažeidimams.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją