Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas derybas pradėjo pabrėždamas grupės svarbą kuriant bendradarbiavimą tarp demokratinių valstybių, o kartu ir nelabai slėpė fakto apie sudėtingus jo šalies santykius su Pekinu.

„Gyvename labai trapiame, susiskaldžiusiame ir prieštaringame pasaulyje, – sakė jis atvykusiems šalių atstovams. – Bet mes priešinamės tiems, kas nori mus prievartauti“.

Neminėdamas Kinijos pavadinimo, S. Morrisonas teigė, kad „didelė paguoda“ yra tai, kad kiti trys „Quad“ nariai supranta „prievartą ir spaudimą, kurį patyrė Australija“.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sakė, kad nors Vašingtonas šiuo metu įsitraukęs į Rusijos grėsmės Ukrainai klausimą, vis dėl labiau ilgalaikė problema yra didėjanti Kinijos galia.

„Mano nuomone, nėra abejonių, kad Kinijos siekis yra laikui bėgant tapti pirmaujančia karine, ekonomine, diplomatine ir politine jėga ne tik regione, bet ir pasaulyje“, – derybų išvakarėse jis sakė laikraščiui „The Australian“.

"Quad“ atsirado 2007 metais, tačiau sustiprėjo tik po dešimtmečio, kai Kinija agresyviai nukreipė savo karinę galią į Pietų Kinijos jūrą, taip pat po kruvinų pasienio susirėmimų su Indija.

Nors ketvertas 2020 metais surengė bendras karinio jūrų laivyno pratybas Bengalijos įlankoje, susitikimų Melburne tikslas – gilinti bendradarbiavimą kitose srityse, pavyzdžiui, kovoti su COVID-19 ir koordinuoti svarbius informacinių technologijų klausimus, be kita ko, ir pasaulinį 5G telekomunikacijų tinklų diegimą.

A. Blinkenas teigė, kad aljansas siekia plėtoti ir „teigiamą viziją“ sprendžiant įvairias problemas, pavyzdžiui, susitariant dėl technologijų standartų ir bendradarbiaujant sveikatos apsaugos bei klimato kaitos klausimais.

Keturios valstybės, pasinaudodamos „Quad“ formatu, įsipareigojo paskirstyti 1,3 mlrd. vakcinos nuo COVID-19 dozių, iš jų daugiau nei 500 mln. jau pristatyta, sakė Australijos užsienio reikalų ministrė Marise Payne.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)