JAV jungtinių štabų viršininkas generolas Markas Milley kalbėjosi su Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo generolu majoru Viktoru Gulevičiumi ir aptarė „nerimą keliančius klausimus“, susijusius su regiono saugumu.

„Pokalbis telefonu palengvino abiejų lyderių bendravimą, kad sumažintų apsirikimo tikimybę ir įgytų perspektyvą dėl dabartinės Europos saugumo padėties“, – sakoma Pentagono pareiškime. Pareigūnai susitarė neviešinti pokalbio detalių, priduriama jame.

Rusija ketvirtadienį pasiuntė savo tankus į Baltarusiją pratyboms, kurios sulaukė grėsmingo NATO įspėjimo ir paskatino Vakarų pastangas, siekiant išvengti galimos invazijos į Ukrainą. NATO teigė, kad Rusijos dislokuotos raketos, šarvuočiai ir kulkosvaidžiais ginkluoti kariai yra „pavojingas momentas“ Europai, praėjus maždaug trims dešimtmečiams po Sovietų Sąjungos žlugimo.

Karinės pratybos, numatytos iki vasario 20 d., vyksta po laipsniško Rusijos kariuomenės sutelkimo aplink Ukrainą.

JAV teigimu, sutelkta jau 130 tūkst. karių, sugrupuotų į dešimtis kovinių brigadų. Vakarų lyderiai vienas po kito skrenda į Maskvą, kad išlaikytų atvirus komunikacijos kanalus ir suteiktų Rusijai galimybę išsakyti savo nuogąstavimus dėl NATO plėtros į Rytų Europą ir buvusias sovietines valstybes.

Kijevas pasmerkė karines pratybas kaip „psichologinį spaudimą“, o Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas Yves'as Le Drianas pavadino jas „itin smurtiniu gestu“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)