Jo kelionė ketvirtadienį sutampa su JK užsienio reikalų sekretorės Liz Truss derybomis su Rusijos užsienio ministru Sergejumi Lavrovu Maskvoje, JK ir kitiems JAV vadovaujamiems sąjungininkams reikalaujant Rusijos nutraukti grasinimus Ukrainai.

„Kaip aljansas turime nubrėžti linijas ir aiškiai pasakyti, kad yra principų, dėl kurių nesileisime į kompromisą“, – sakė B. Johnsonas prieš savo derybas Briuselyje su NATO vadovu Jensu Stoltenbergu.

„Tai apima kiekvieno NATO sąjungininko saugumą ir kiekvienos Europos demokratinės valstybės teisę siekti narystės NATO“, – sakė jis, atremdamas Rusijos reikalavimus neleisti Ukrainai kada nors prisijungti prie aljanso.

Iš Briuselio B. Johnsonas vyks į Varšuvą susitikti su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu ir šalyje dislokuoto JK karinio padalinio nariais, kurių skaičių ketinama padidinti dar 350.

JK beveik dvigubai – nuo 900 iki 1750 – didina savo karių dislokavimą Estijoje, o Ukrainoje turi mažesnes pajėgas mokymams naudoti JK prieštankines raketas.

B. Johnsonas pažadės, kad „dar 1 000 britų karių bus parengti JK remti humanitarinį atsaką regione, jei to prireiktų“, – sakė Dauningo gatvės biuras.

Jis taip pat pasakys, kad JK dislokuoja daugiau Karališkųjų oro pajėgų naikintuvų Pietų Europoje ir du Karališkojo laivyno laivus rytinėje Viduržemio jūros dalyje.

B. Johnsonas, kuris, parodydamas solidarumą, praėjusią savaitę lankėsi Kijeve, savo žinutėje Maskvai pridūrė: „Mums reikia pamatyti tikrą, o ne prievartos diplomatiją“.

Tuo tarpu L. Truss vadovauja JK veiksmams dėl galimų sankcijų, jei Rusija pultų Ukrainą, ir perspėja apie „didžiulius padarinius“ prieš ketvirtadienį vyksiančias derybas su S. Lavrovu.

Rusijos užsienio reikalų ministerija atkirto ragindama „pakeisti britiškos retorikos toną“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją