Manoma, kad retas juodasis deimantas susidarė meteoritui ar asteroidui nukritus į Žemę daugiau nei prieš 2,6 mlrd. metų.

555,55 karato 55 briaunelių deimantas pasiekė 3,16 mln. svarų sterlingų sumą per pardavimą internetu, surengtą garsių Londono „Sotheby's“ aukcionų namų.

Tokie deimantai paprastai randami arti Žemės paviršiaus, o tai rodo nežemišką jų kilmę. „Manoma, kad šis specifinis juodųjų deimantų tipas atsirado dėl meteoritų smūgių, sukeliančių natūralius cheminius garus, arba yra nežemiškos kilmės – atsiradęs iš supernovų sprogimų, suformavusių deimantų turinčius asteroidus, kurie galiausiai susidūrė su Žeme“, – teigė aukcionų namai.

Tai viena sunkiausiai pjaustomų medžiagų. Neįvardytas deimanto savininkas nėra jo parodęs pastaruosius 20 metų.

Ekspertai užtruko trejus metus, kad neapdorotą deimantą paverstų 55 briaunelių brangakmeniu. Prieš aukcioną jis buvo parodytas Dubajuje, Los Andžele ir Londone. Jo formą įkvėpė Artimųjų Rytų delno formos galios ir apsaugos simbolis, vadinamas Hamsa, taip pat siejamas su skaičiumi penki.

„Enigma“ kaina nepasiekė tarpgalaktinio lygio. Tačiau negalima paneigti, kad „Enigma“ yra visų įmanomų pagyrimų nusipelnantis deimantas“, – sakė Tobias Kormindas, didžiausios Europos juvelyrinės internetinės parduotuvės „Mayfair“ generalinis direktorius.

„Dėl dydžio, formos ir šaltinio deimantas „Enigma“ yra novatoriškas ir nuostabus, – pridūrė jis. – Dauguma deimantų supjaustyti į vieną iš 10-ies populiarių formų, tačiau „Enigma“ forma primena ranką.“

„Enigma“ yra tokio tipo deimantas, kuris nepriskiriamas brangakmeniams ir paprastai nenaudojamas papuošalams ir neparduodamas aukcionuose, tačiau pastaruoju metu jų populiarumas išaugo. Dėl ypatingo kietumo jie paprastai naudojami pramoniniam gręžimui.

Prieš pardavimą „Sotheby's“ vadino deimantą „kosminiu stebuklu“.

Pernai Honkonge deimantas „Key 10138“ buvo parduotas už 12,3 mln. dolerių, už jį sumokėta kriptovaliuta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)