Maždaug 200 judėjimų ir asociacijų aktyvistai susirinko priešais Casa Rosada, rožinius šalies vyriausybės rūmus.

A. Fernandezo vyriausybė turi „prisiminti Argentinos istoriją: visi susitarimai su TVF nuo 1983 metų atnešė chaosą, baigėsi (struktūriniais) pokyčiais, hiperinfliacija ir didžiulėmis socialinėmis krizėmis“, – naujienų agentūrai AFP sakė kairiųjų ir darbininkų fronto (FIT) deputatė Myriam Bregman.

Vyriausybė „turi įrodyti, kad dabar kažkas bus kitaip“, – pridūrė ji.

Sausio 28 dieną Argentinos prezidentas paskelbė apie naują susitarimą su TVF dėl 44 mlrd. dolerių paskolos, 2018 metais suteiktos jo pirmtako Mauricio Macri vyriausybei, grąžinimo.

Pagal naująjį susitarimą Argentina įsipareigojo palaipsniui mažinti savo fiskalinį deficitą nuo 3 proc. 2021 metais iki vos 0,9 proc. 2024 metais.

Vyriausybės teigimu, susitarimas neturės įtakos nei socialinėms išlaidoms, nei ekonomikos augimui.

Sandoris „neturi nieko bendra su Argentinos žmonių poreikiais, o tik su neteisėta ir negrąžintina skola“, – sakė kita FIT lyderė Vilma Ripoll.

Susitarimą dar turi ratifikuoti Kongresas, kuriame valdančioji koalicija turi didžiausią frakciją, bet neturi daugumos.

Pasak ekonomikos ministro Martino Guzmano, vyriausybė tikisi apibrėžti mokėjimo sąlygų pakeitimus iki kovo 22 dienos, kai Argentina turi grąžinti 2,85 mlrd. dolerių, tačiau negali sau to leisti.

Po trejų metų nuosmukio, iš kurių paskutiniai dveji buvo susiję su COVID-19 pandemijos poveikiu, 2021 metais Argentinos ekonomika stipriai atsigavo ir per pirmuosius 11 metų mėnesių išaugo 10,3 proc.

Tačiau išlieka labai didelė infliacija. 2021 metais ji siekė apie 50,9 proc., o 2022 metais prognozuojama 33 proc. infliacija. Taip pat tebėra didelis skurdas, paliečiantis 40 proc. šalies gyventojų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją