Danijos kariuomenė „padidins NATO dispozicijoje esančio kovinio bataliono parengtį, kad jis būtų pasiekiamas per vieną–penkias dienas“, lyginant su įprastu 30 dienų laikotarpiu, pranešė Gynybos ministerija.

700–800 karių batalionas įsikurs Slagelsėje, maždaug už 90 kilometrų į vakarus nuo Kopenhagos, pridūrė jis. „Saugumo padėtis Europoje tampa intensyvi dėl nepriimtino Rusijos karinio spaudimo Ukrainai“, – pareiškė Danijos gynybos ministerija.

Vakarų šalims baiminantis dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, Danija pareiškė taip pat būsianti pasirengusi nusiųsti du naikintuvus F-16 į savo Bornholmo salą Baltijos jūroje, „jei bus nuspręsta, kad tai būtina“. Danijos F-16 jau buvo mobilizuoti saloje praėjusią vasarą, kai Rusija kelis kartus pažeidė Danijos oro erdvę.

„Šiuo metu nėra didesnės grėsmės Danijai ar Bornholmui“, – naujienų agentūrai „Ritzau“ sakė Danijos gynybos vadovas Flemmingas Lentferis. „Mes stipriname savo karinius pajėgumus, kad galėtume greičiau reaguoti, jei padėtis to pareikalaus“, – sakė jis.

Siekdama sustiprinti NATO buvimą Rytų Europoje, Danija sausį išsiuntė į Baltijos jūrą fregatą ir keturis reaktyvinius lėktuvus F-16 į Lietuvą.

Praėjusią savaitę Skandinavijos šalis, kuri taip pat yra Europos Sąjungos narė, pareiškė esanti pasirengusi siųsti karinę įrangą į Ukrainą ir įsipareigojo skirti Kijevui apie 80 mln. eurų kasmetinės paramos. Tai papildomi pinigai prie 22 milijonų eurų vertės paramos programos, kurią sausio viduryje paskelbė Danijos užsienio reikalų ministras.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)