Dėvėdama šalmą ir neperšaunamą liemenę, A. Baerbock klausėsi Ukrainos vyriausybės pajėgų vado, kuris jai aiškino dabartinę karinę situaciją.

Vokietijos diplomatijos vadovė taip pat pareiškė norinti įvertinti humanitarinę situaciją rajone, kur Ukrainos vyriausybės kariai kovoja su Rusijos remiamomis separatistų pajėgomis.

Per derybas su savo kolega, Ukrainos užsienio ministru Dmytro Kuleba pirmadienį Kijeve A. Baerbock sakė apie savo vizitą prie fronto linijos: „Noriu pasiųsti aiškų signalą: mes, kaip europiečiai, nenusisuksime. Nepamiršime žmonių, kurių likimus sugriovė šis konfliktas. Ir mes stovime Ukrainos pusėje“.

Taikos planas Donbaso regionui, dėl kurio Baltarusijos sostinėje Minske buvo deramasi padedant Vokietijai ir Prancūzijai, įstrigo, Ukrainai ir Rusijai kaltinant vieną kitą pažeidimais.

JT skaičiavimais, nuo konflikto pradžios 2014 metais kovose prie Donbaso žuvo daugiau nei 14 tūkst. žmonių.

A. Baerbock iš pradžių planavo keliauti į fronto liniją kartu su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Jeanu-Yves‘u Le Drianu. Tačiau J. Y. Le Drianas turėjo atšaukti kelionę, kad galėtų lydėti Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną jo kelionėje į Maskvą ir Kijevą.

Vėliau antradienį Vokietijos užsienio reikalų ministrė planuoja susitikti su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) specialiosios stebėjimo misijos Ukrainoje, kurioje dalyvauja 44 valstybės, atstovais. Vokietija į šią misiją yra pasiuntusi per 40 žmonių.

Mariupolio uostamiečio pakraštyje A. Baerbock taip pat planuoja susitikti su nevyriausybinės organizacijos „Berehynja“ („Sargybinis“) atstovais. Organizacija nuo 2015 metų teikia teisinę ir psichologinę pagalbą šimtams moterų – pabėgėlėms, taip pat gyvenančioms greta fronto linijos.

Be to, į A. Baerbock maršrutą įtrauktas apsilankymas Mariupolyje esančioje vandens siurblinėje, kuri buvo modernizuota padedant vokiečiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)