Baltarusija jau ten yra. Manau, kad [metų pradžioje vykę neramumai] Kazachstanui buvo gera pamoka. Jeigu kalbate apie 15 metų terminą, esu įsitikinęs, kad ten bus ir Ukraina, jeigu mes nepridarysime klaidų. O kur atsidurs likusieji palei visą perimetrą, susijungus visai šiai galybei?“ – klausė A. Lukašenka, kalbėdamas su Rusijos propagandistu Vladimiru Solovjovu.

„Armėnijai nėra kur eiti. Galvojate, kad jie kam nors reikalingi? Jie jau tai pamatė. Azerbaidžanas iškrenta iš šios kohortos todėl, kad mes taip pat padarėme daug klaidų. Čia jau atskira kalba. Ten, žinoma, Azerbaidžaną labai rimtai palaiko Turkija. Per Turkiją eina dujos, nafta... O Turkmėnija, Uzbekija ir Tadžikistanas, manau, taip pat prisijungs dėl savo poreikių, pirmiausia – ekonominių“, – sakoma pirmadienį paskelbtame interviu.

„Pavyzdžiui, dabar jau matosi bendra gynybos erdvė. Mes ją matome. Ir Kazachstanas, ir KSSO (Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija) tai jau įrodė. Dirbs ir specialiosios, ir kitos tarnybos“, – pabrėžė A. Lukašenka, turėdamas galvoje Maskvos vadovaujamo bloko surengtą taikos palaikymo misiją Kazachstane.

Pasak jo, ateityje Sąjunginėje valstybėje gali atsirasti bendra valiuta.

„Tai bus nepriklausomų valstybių sąjunga. Ne, ne nepriklausomų, o suverenių. Nepriklausomybė yra santykinė sąvoka. Kaip galiu būti nepriklausomas, jei visos dujos ir nafta atkeliauja [iš Rusijos], o dabar ir Rusijos rinka (Baltarusijos eksporto pagrindas)“, – pareiškė A. Lukašenka.

Užsiminė apie galimybę pripažinti Krymo aneksiją

A. Lukašenka pirmadienį paskelbtame interviu pareiškė, kad pripažins Rusijos įvykdytą Krymo aneksiją, taip pat Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomybę, jei manys, kad toks žingsnis yra „būtinas“.

„Kai tik suprasiu ir [Rusijos] prezidentas man pasakys, kad tai būtina“, – sakė A. Lukašenka.

Anksčiau baltarusių lyderis iškėlė sąlygą, kad pirmiausia Krymo aneksiją turėtų pripažinti stambus Rusijos verslas.

„Taip atkreipiau kai kieno dėmesį, kad jie užsiimtų savo piliečiais, uždirbusiais nešvarius pinigus, ir bent jau elgtųsi atsižvelgdami į Rusijos valstybingumą – pripažintų tą Krymą. Jie bijo net prisiliesti prie Krymo“, – savo ankstesnį pareiškimą paaiškino A. Lukašenka.

Rusija oficialiai aneksavo Krymą 2014 metų kovą po prieštaringai vertinamo referendumo, įvedusi į pusiasalį savo specialiąsias pajėgas, kad perimtų pagrindines institucijas ir kariuomenės bazes.

Šis žingsnis buvo atliktas Kijeve įvykus provakarietiškai Maidano revoliucijai, kai per gatvės protestus buvo nuverstas ir iš šalies pabėgo tuometis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Ukraina laiko Krymą okupuota savo teritorija, o Europos Sąjungos valstybės ir JAV dėl jos aneksijos įvedė sankcijų Rusijai.

Rytų Ukrainoje nuo 2014 metų pavasario tęsiasi konfliktas tarp Ukrainos pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų. Jis pareikalavo jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)