Xi Jinpingas iš šalies nebuvo išvykęs nuo tada, kai Uhane buvo užfiksuotas pirmas koronaviruso protrūkis: Kinija išlieka vienintele didele pasaulio ekonomika, besilaikančia griežtos nulinės strategijos COVID-19 atžvilgiu.

Tačiau Pekine vykstanti olimpiada Kinijos prezidentui suteikė galimybę pirmą kartą per beveik dvejus metus akis į akį susitikti su daugeliu pasaulio lyderių.

Sekmadienį valstybinė televizija CCTV pranešė, kad Kinija ir Argentina pasirašė susitarimą „bendrai skatinti Šilko kelio ekonominės juostos ir 21-ojo amžiaus jūrinio šilko kelio statybas“, kuris pažymėjo Argentinos prisijungimą prie šios iniciatyvos.

Kinijos „Juostos ir kelio“ iniciatyva yra trilijonų JAV dolerių vertės projektas, kurio tikslas yra sukurti pasaulinę prekybos infrastruktūrą, ir Argentinos prisijungimas prie šio projekto yra didelė Pekino pergalė Pietų Amerikoje.

Kinijos bendrovių nefinansinės tiesioginės investicijos į „Juostos ir kelio“ projektą praėjusiais metais viršijo 20 mlrd. JAV dolerių, nurodo Kinijos prekybos ministerija.

Susitarimas pasiektas Argentinos prezidentui Alberto Fernandezui atvykus į Kiniją trijų dienų vizito.

Jo metu abi pusės pareiškė remsiančios viena kitą dėl klausimų, susijusių su suvereniais interesais. Pareiškime taip pat buvo išreikšta parama abiejų šalių teritorinėms pretenzijoms – dėl Folklendų salų Argentinos atveju ir Taivano Kinijos atveju.

Taip pat sekmadienį Kinijos prezidentas susitiko su Pakistano ministru pirmininku Imranu Khanu. Susitikimas įvyko netrukus po to, kai Pakistano armija pranešė, jog kariai nutraukė keturias dienas trukusias kovas su separatistais Baločistano provincijoje.

Kinija gausiai investuoja į regioną, kur separatistai jau kelerius metus tęsia savo kovą, kurią skatina pasipiktinimas dėl gausių gamtos išteklių naudojimo, nepadedančio sumažinti vietos žmonių skurdo.

Susitikimo metu Kinijos prezidentas pabrėžė, kad „Kinijos pusė tvirtai remia Pakistano pastangas apsaugant nacionalinę nepriklausomybę, suverenitetą ir orumą, taip pat kovojant su terorizmu“, – skelbia valstybinė žiniasklaida.

Šilti santykiai su Rusija

Xi Jinpingas sekmadienį susitiko ir su Lenkijos bei Singapūro prezidentais Andrzejumi Duda ir Halimah Yacob.

Tačiau svarbiausias Kinijos lyderio susitikimas įvyko penktadienį, kuomet prieš pat olimpiados atidarymo ceremoniją jis susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Kremlius vėliau išplatino bendrą pareiškimą, kuriame sakoma, kad Pekinas remia Maskvą įvairiais užsienio politikos klausimais, įskaitant ir dėl to, kad JAV vadovaujamas NATO karinis aljansas neturėtų priimti naujų narių.

Šis pareiškimas buvo dar vienas aiškus ženklas, kad, augant įtampai su Vakarais įvairiais saugumo klausimais, įskaitant Ukrainos ir Taivano ateitį, Rusija ir Kinija pastaraisiais metais užmezgė artimus santykius.

Kinijai tikintis pagerinti savo suprastėjusį tarptautinį įvaizdį, Pekino olimpiados atidaryme dalyvavo 21 pasaulio lyderis, tačiau nemažai Vakarų diplomatų dėl žmogaus teisių pažeidimo Kinijoje renginį boikotavo. Dauguma atvykusių lyderių atstovavo nedemokratiniams režimams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)