Vokietijos ir Rusijos prekybos rūmų (AHK) duomenimis, Vokietijos įmonių skaičius Rusijoje sumažėjo 8 proc., lyginant su ankstesniais metais. Be to, kad užsieniečiams įvesti privalomi medicininiai patikrinimai, ekspertai šią tendenciją sieja ir su naujų Vakarų sankcijų Rusijai dėl Ukrainos krizės grėsme ir karo baime.

AHK duomenimis, šiuo metu Rusijoje vis dar veikia 3651 vokiško kapitalo įmonė, mažiau nei 2011 m., kai jų buvo 6 300, o tai reiškia, kad per pastaruosius 10 metų pasitraukė 42 proc. įmonių.

Pagal naują Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasirašytą įstatymą, užsieniečiai, kurie ilgai gyvena šalyje, norėdami dirbti privalo atlikti išsamius medicininius patikrinimus, įskaitant reguliarų testavimą dėl narkotikų vartojimo ir infekcinių ligų, tokių kaip ŽIV, sifilis, tuberkuliozė ir COVID-19. Be kraujo ir šlapimo tyrimų, vyresniems nei 6 metų vaikams ir sutuoktiniams kas tris mėnesius turi būti atliekami rentgeno tyrimai.

Anot AHK, Vokietijos vadovų pasipiktinimas naujomis taisyklėmis didėja, kai kurie praneša apie „sąlygas kaip iš filmų apie gulago laikus“. Laiškuose AHK pranešama apie valandų valandas trunkantį laukimą ir COVID taisyklių nesilaikymą perpildytame testų centre netoli Maskvos.

Kitos užsienio verslo asociacijos taip pat kritikuoja naująjį įstatymą kaip žalingą investicijoms. JAV ambasada Maskvoje naująją taisyklę pavadino „ksenofobiška“.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)