J. Milašina jau daugelį metų rašo apie teisių pažeidimus Čečėnijoje populiariam Rusijos nepriklausomam laikraščiui „Novaja gazeta“ ir pelnė keletą tarptautinių apdovanojimų.

Anot leidinio, pastarosiomis dienomis žurnalistė sulaukė grasinimų iš Čečėnijos – pietinio Rusijos regiono, kur Kremlius tūkstantmečių sandūroje dukart kariavo su separatistais – elito atstovų.

Remiantis „Novaja gazeta“ pareiškimu, „redakcija nusprendė išsiųsti Jeleną Milašiną į komandiruotę už Rusijos ribų“, dėl „daugybės“ grasinimų iš įtakingų čečėnų veikėjų.

44 metų J. Milašina ir toliau rašys apie teisių padėtį ir politiką Čečėnijoje, kurios lyderiu po karų tapo autokratas Ramzanas Kadyrovas.

„Jos buvimo vieta niekaip nepaveiks teisių klausimų nušvietimo Čečėnijoje“, – pabrėžiama pareiškime.

Nuo 2000 metų „Novaja Gazeta“, kurios vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas pernai laimėjo Nobelio taikos premiją, neteko šešių bendradarbių ir reporterių: visi jie, įskaitant įžymią žurnalistę Aną Politkovskają, buvo nužudyti.

Daugiausia dėmesio skirdama žmogaus teisių pažeidimams Čečėnijoje, J. Milašina seka A. Politkovskajos – 2006 metais nušautos balsingos Kremliaus politikos Čečėnijoje kritikės – pėdomis.

Sausio pabaigoje R. Kadyrovas pavadino J. Milašiną ir teisių gynėją Igorį Kaliapiną „teroristais“ bei ragino teisėsaugą juos sulaikyti.

Šią savaitę čečėnų valdžia pagrindiniame regiono mieste Grozne surengė mitingą prieš kritikus, įskaitant J. Milašiną. Ši akcija, kurioje dalyvavo tik vyrai, oficialiai sutraukė 400 tūkst. žmonių.

D. Muratovas penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad po mitingo buvo nuspręsta pasiųsti J. Milašiną į užsienį.

„Negalime tiksliai žinoti, kas sugalvojo imtis šių grasinimų“, – pažymėjo redaktorius, nesiėmęs vertinti, kada žurnalistė galės sugrįžti.

J. Milašina nepriklausomai televizijai „Dožd“ teigė esanti susirūpinusi dėl savo saugumo.

„Tai labai rimta situacija“, – sakė ji vėlai ketvirtadienį.

Ši žurnalistė jau ne pirmą kartą sulaukė grasinimų nužudyti ir anksčiau turėjo keliems mėnesiams išvykti iš Rusijos.

Žmogaus teisių aktyvistai reiškia susirūpinimą dėl pastarojo meto įtariamų pagrobimų, sulaikymų ir grasinimų autoritarinėje Čečėnijoje.

Vietos įstatymų leidėjas Adamas Delimchanovas neseniai socialinėje žiniasklaidoje grasino „nukirsti galvas“ jį sukritikavusiam teisėjui ir jo šeimos nariams.

Trečiadienį V. Putinas Kremliuje susitiko su R. Kadyrovu, o Kremliaus atstovas paskui paneigė, kad padėtis Čečėnijoje yra „nekontroliuojama“.