R. T. Erdoganas šiuos komentarus išsakė sugrįžęs po ketvirtadienio vizito Kijeve, tokiu metu, kai bando surengti Rusijos ir Ukrainos viršūnių susitikimą, per kurį būtų aptarta krizė prie šių abiejų šalių sienos.

R. T. Erdoganas siekia pozicionuoti savo šalį – NATO narę – neutralia tarpininke, artima ir Maskvai, ir Kijevui.

Turkijos lyderis išsakė griežtos kritikos dėl Europos ir JAV pozicijos.

„Deja, Vakarai iki šiol neįnešė jokio indėlio, kad ši krizė būtų išspręsta. Galiu pasakyti, kad jie tik dar labiau pablogina padėtį“, – sakė R. T. Erdoganas žurnalistams, skridusiems kartu su juo iš Ukrainos.

Prezidentas pridūrė, kad J. Bidenui „kol kas nepavyko pademonstruoti teigiamo požiūrio“.

Pagyręs buvusią Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir jos poziciją dėl Ukrainos, R. T. Erdoganas sakė, kad po jos pasitraukimo Europa patiria „rimtų problemų vadovybės lygmeniu“.

Po susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu R. T. Erdoganas pakartojo savo pasiūlymą surengti Ukrainos ir Rusijos viršūnių susitikimą Turkijoje.

Lėktuve žurnalistams jis sakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „teigiamai sureagavo“ į tokią mintį ir kad netrukus bus paskirta jo vizito data.

R. T. Erdoganas taip pat kritikavo tarptautinės žiniasklaidos pranešimus apie krizę, didele dalimi pagrįstus JAV žvalgybos vertinimais, kuriuos Kremlius atmeta, o Kijevas vertina atsargiai.

„Manau, kad tarptautinės žiniasklaidos [vykdyta] problemos tarp Ukrainos ir Rusijos eskalacija padarė daugiau žalos nei atnešė naudos“, – sakė jis. Prezidento žodžius citavo transliuotojas „CNN Turk“.

R. T. Erdoganas ir V. Zelenskis taip pat pasirašė susitarimą dėl turkų kovinių dronų, kurių pardavimas Kijevui supykdė Maskvą, dalių gamybos Ukrainoje išplėtimo.