Vokietijos vakcinų priežiūros agentūra STIKO nurodo, jog papildoma skiepų dozė pažeidžiamiausiems žmonėms būtina, nes nauji duomenys parodė, kad „apsauga nuo šiuo metu cirkuliuojančio omikron varianto silpsta praėjus keliems mėnesiams po pirmosios stiprinamosios dozės“.

Ketvirta doze turėtų būti skiepijami vyresni nei 70 metų žmonės, vyresni nei penkerių metų asmenys su silpnesne imunine sistema, taip pat asmenys, dirbantys medicinos ir slaugos įstaigose, kad būtų apribotas karantino ir ligos poveikis darbuotojams, nurodė STIKO.

Izraelis praėjusį mėnesį tapo pirma pasaulio valstybe, pradėjusia skiepijimo ketvirta vakcinos nuo COVID-19 doze kampaniją. Iš pradžių skiepyti pagyvenę žmonės ir sveikatos apsaugos darbuotojai, o vėliau papildomas skiepas pasiūlytas visiems pažeidžiamiems asmenims, vyresniems nei 18 metų.

Danija, Vengrija ir Ispanija taip pat siūlo ketvirtą dozę didesnės rizikos grupėms. Tarp kitų tokius sprendimus priėmusių šalių yra Čilė ir Brazilija.

Tačiau tokią politiką sveikina ne visi. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ne kartą įspėjo turtingesnes šalis, kad jos negali stiprinamosiomis dozėmis atsikratyti pandemijos.

„Visuotinės stiprinamųjų dozių programos tikriausiai pailgins COVID-19 pandemiją, o ne ją užbaigs, nukreipdamos tiekimą šalims, kur ir taip paskiepyta daug gyventojų, ir suteikdamos virusui daugiau galimybių plisti ir mutuoti“, – gruodžio mėnesį sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas).

Apie Vokietijos – daugiausiai gyventojų turinčios Europos Sąjungos valstybės – sprendimą paskelbta jai dėl omikron atmainos plitimo fiksuojant rekordinius naujų COVID-19 atvejų skaičius.

Per praėjusią parą Vokietijoje užregistruota per 236 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, nurodo Roberto Kocho Institutas.

Dviem vakcinos dozėmis Vokietijoje yra pasiskiepiję beveik 75 proc. žmonių – šiek tiek mažiau nei kitose Vakarų Europos šalyse, tokiose kaip Prancūzija ir Ispanija.

Daugiau kaip 53 proc. vokiečių yra gavę tris skiepų dozes.

Vokietijoje kaip stiprinamosios dozės naudojamos tik iRNA tipo vakcinos, gaminamos „BioNTech“ ir „Pfizer“ ar „Moderna“.

STIKO rekomendavo rizikos grupėms priklausantiems asmenims po trečiosios dozės ketvirtąja skiepytis praėjus bent trims mėnesiams, o sveikatos apsaugos ir senelių namų bei slaugos darbuotojams – praėjus pusmečiui.

STIKO nerekomenduoja ketvirtos skiepų dozės tiems, kas po trečiosios buvo užsikrėtę virusu.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)