„Kanalui RT DE buvo uždrausta transliuoti, nes jis neturi reikalingos transliacijos licencijos“, – sakoma Vokietijos transliuotojų priežiūros tarnybos „Medienanstalten“ leidimų ir priežiūros komisijos (ZAK) pranešime.

Europos palydovų tinklas Vokietijos tarnybų prašymu sustabdė RT vokiškas transliacijas gruodžio 22 dieną, nepraėjus nė savaitei nuo transliavimo pradžios. Vis dėlto šis kanalas liko prieinamas internetu ir per programėlę išmaniesiems įrenginiams.

Atsakydama į ankstesnį sprendimą RT DE pareiškė, kad transliacijų blokavimas yra „neteisėtas“ ir nulemtas Berlyno politinio spaudimo, tvyrant diplomatinei įtampai tarp Vokietijos ir Rusijos.

Kanalas pabrėžė, kad jo būstinė yra Maskvoje ir kad jis turi Serbijos licenciją transliuoti kabeliniais tinklais ir palydovais. RT teigė, kad tai jai leidžia transliuoti ir Vokietijoje.

Tačiau ZAK pažymėjo, kad kanalo operatorė, registruota Berlyne, neturi „teisėto leidimo pagal Europos įstatymus“.

„Kanalas RT DE yra televizijos transliacija, kuriai reikalingas leidimas ir kuriai... leidimo nebuvo prašyta ir jis nebuvo išduotas“, – sakoma pranešime.

Bendrovė „RT DE Productions“ šį sprendimą apskųs teisme, sakė RT vyriausiosios redaktorės pavaduotoja Ana Belkina.

„RT DE Productions“ skųs teismui sprendimą, priimtą Vokietijos priežiūros tarnybos. Televizija RT DE toliau transliuos iš Maskvos“, – pridūrė ji.

„Padėtis absurdiška, nes „RT DE Productions“ iš principo netransliuoja – nei Europoje, nei kur nors kitur. Bendrovė rengia keletą laidų televizijai RT DE, o ši savo ruožtu turi visas teises transliuoti Vokietijoje ir kitose 32 Europos šalyse. Licencija buvo gauta pagal visus įstatymus ir reglamentus, įskaitant Europos konvenciją dėl televizijos be sienų“, – teigė A. Belkina.

Tokią pačią poziciją vėliau išsakė ir RT vadovė.

„Tai visiška nesąmonė. Transliuoti mes nesiliausime“, – per „Twitter“ parašė RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonian.

Ji pridūrė, kad Vokietijos siūlymą galima prilyginti scenarijui, jeigu Rusijos žiniasklaidos priežiūros organizacija „uždraustų [vokiečių visuomeniniam transliuotojui] „Deutsche Welle“ transliuoti jų pačių tinklalapyje“.

„Beje, verta pamėginti“, – pridūrė M. Simonian.

2005 metais įkurta valstybės finansuojama RT, kuri anksčiau vadinosi „Russia Today“, ilgainiui išplėtė savo veiklą ir transliuoja arba palaiko tinklalapius keliomis kalbomis, įskaitant anglų, prancūzų, ispanų ir arabų.

Vakarų šalys ją kaltino skleidžiant dezinformaciją ir Kremliui palankią propagandą.

Jungtinėse Valstijose RT buvo įpareigota užsiregistruoti „užsienio agente“, o Jungtinės Karalystės tarnybos irgi grasino atšaukti šios televizijos licenciją transliuoti.

RT yra uždrausta keliose šalyse, įskaitant Ukrainą, Lietuvą ir Latviją.

Maskva žada atsakomuosius veiksmus dėl RT draudimo Vokietijoje

Rusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pareiškė, kad imsis „atsakomųjų priemonių“ prieš Vokietijos žiniasklaidą Rusijoje po to, kai vietos reguliavimo institucija uždraudė RT kanalą vokiečių kalba.

Ministerija teigė, kad sprendimas „mums nepalieka kito pasirinkimo, kaip tik pradėti įgyvendinti atsakomąsias priemones prieš Rusijoje akredituotą Vokietijos žiniasklaidą“ ir interneto platformas, kurios pašalino kanalą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)