Sausio 31 dieną pasibaigus kandidatų teikimo terminui, galima išgirsti keletą vardų, kurie, kaip manoma, pateko į šių metų sąrašą, kadangi tiems, kurie turi teisę teikti nominacijas, leidžiama atskleisti savo pasirinkimą.

Tačiau visas sąrašas jau 50 metų yra gerai saugoma paslaptis, nes taip numatyta Nobelio komiteto įstatuose.

Antradienį, per pirmąsias Mianmaro karinio perversmo, nuvertusio Aung San Suu Kyi vyriausybę, metines, Norvegijos parlamento narys pareiškė nominavęs šešėlinę Mianmaro vyriausybę, pasiskelbusią „Nacionalinės vienybės vyriausybe“.

„Tai vienintelė teisėta Mianmaro vyriausybė“, – naujienų agentūrai AFP sakė nedidelės Liberalų partijos atstovas Ola Elvestuenas.

Taip pat buvo nominuotas Mianmaro pilietinio nepaklusnumo judėjimas, kurį pasiūlė Norvegijos universiteto profesorius.

Tūkstančiai žmonių, tarp jų – visų šalių įstatymų leidėjai ir vyriausybių nariai, ankstesnių metų laureatai ir kai kuriuos universitetų profesoriai, gali siūlyti nominacijas prestižiniam apdovanojimui.

Penki Norvegijos Nobelio komiteto nariai taip pat gali pateikti savo asmeninius pageidavimus per pirmąjį metų susitikimą kovo 4 dieną.

Daugelis vardų, kurie, kaip manoma, buvo šiemet įtraukti į sąrašą, skambėjo jau prieš keletą metų. Tai popiežius Pranciškus, Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg ir nenuilstantį britų aplinkosaugininkas Davidas Attenborough, kuris buvo nominuotas kartu su JT biologinės įvairovės ekspertais.

Baltarusijos opozicijos lyderė Svetlana Cichanouskaja – Oslo Taikos tyrimų instituto (PRIO) kandidatė.

Ji „atliko pagrindinį vaidmenį metant nesmurtinį iššūkį (vadovui Aleksandrui) Lukašenkai ir Baltarusijos valdžiai, ragindama surengti sąžiningus rinkimus ir nutraukti smurtą prieš tuos, kurie protestuoja prieš dabartinio režimo piktadarystes“, sakė PRIO direktorius Henrikas Urdalas.

Tuo tarpu kita Norvegijos parlamentarė sakė nominavusi Tuvalu užsienio reikalų ministrą Simoną Kofe, kuris pateko į antraštes dėl savo kalbos COP26 klimato viršūnių susitikime, kurią sakė stovėdamas iki kelių vandenyne.

„Tuvalu ir kitos Ramiojo vandenyno salų valstybės atlieka svarbų darbą – žadina mus ir ragina spręsti didžiausią pasaulyje grėsmę ilgalaikei taikai – klimato krizę“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė liberalė Guri Melby.

Kitos Norvegijos žiniasklaidoje minimos pavardės ir pavadinimai – Arkties taryba, „WikiLeaks“, informatorė Chelsea Manning, Irano moterų teisių aktyvistė Masih Alinejad, agituojanti prieš privalomą hidžabo dėvėjimą, ir NATO, sprendžianti krizę, kilusią tarp Vakarų ir Rusijos dėl Ukrainos.

Pasaulio dėmesys jau dvejus metus buvo skiriamas COVID-19 pandemijai, todėl tikėtina, kad buvo nominuoti ir asmenys ar organizacijos, kovojančios už geresnę žmonių sveikatą. Tačiau nominavimas premijai jokiu būdu nėra Nobelio komiteto pritarimo ženklas.

Šių metų laureato vardas bus paskelbtas spalio mėnesį Osle.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)