A. Blinkenas „pabrėžė, kad kita invazija į Ukrainą turės greitų ir sunkių padarinių, ir paragino Rusiją eiti diplomatiniu keliu“, sakoma departamento pranešime.

Valstybės departamento pareigūnas informavo, kad A. Blinkenas sakė S. Lavrovui, jog Vašingtonas ir jo sąjungininkai yra pasirengę susėsti ir aptarti pasiūlymus, kuriuos abi pusės yra pateikusios savo laiškuose, kaip išspręsti krizę.

A. Blinkenas sakė S. Lavrovui, kad diskusijas „geriausiai paspartins Rusijos karinių pajėgų atitraukimas nuo Ukrainos sienų“.

Tačiau, pasak pareigūno, „niekas iš to, ką girdėjome, nerodo, kad artimiausiomis dienomis matysime pokyčius“, t. y. deeskalavimą.

„Mes ir toliau girdime tuos patikinimus, kad Rusija neplanuoja įsiveržti, tačiau kiekvienas veiksmas, kurį matome, iš tiesų byloja priešingai, kai kariai ir sunkioji ginkluotė ir toliau gabenama prie sienos“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Pareigūnas teigė, kad S. Lavrovo laiškas, pirmadienį vakare išsiųstas A. Blinkenui ir kolegoms Europoje, nėra oficialus Rusijos atsakas į JAV ir Europos sąjungininkų pozicijas, išdėstytas laiškuose Maskvai praėjusią savaitę.

„Jie vis dar dirba prie savo oficialaus atsakymo“, kurį turi pasirašyti prezidentas Vladimiras Putinas, sakė pareigūnas.

Kai šis atsakymas bus gautas, skirtingos pusės galės kalbėti apie tolesnius proceso žingsnius, sakė pareigūnas.

Tačiau JAV pusė pabrėžė, kad Rusija turi atitraukti dalį iš daugiau nei 100 tūkst. savo karių, kuriuos ji sutelkė prie Ukrainos sienos, taip pat ir Baltarusijos teritorijoje.

„Jei prezidentas Putinas neketina pradėti karo ar keisti režimo, sekretorius sakė užsienio reikalų ministrui S. Lavrovui, kad tokiu atveju laikas atitraukti kariuomenę, sunkiuosius ginklus ir techniką“, – sakė pareigūnas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)