„Bet kuriai šaliai dar per anksti pasiduoti arba paskelbti pergalę, – žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Šis virusas yra pavojingas ir toliau vystosi mūsų akyse“.

Jo pastabos pasirodė tuo metu, kai Danija antradienį tapo pirmąja ES šalimi, panaikinusia visus savo vietinius COVID-19 apribojimus, nepaisant rekordinio užsikrėtimo omikron atmaina atvejų skaičiaus, o daugelis kitų šalių planuoja imtis panašių veiksmų.

„Esame susirūpinę, kad kai kuriose šalyse įsigalėjo požiūris, jog dėl vakcinų ir dėl didelio omikrono užkrečiamumo bei mažesnio sunkumo užkirsti kelią jo plitimui nebeįmanoma ir nebereikia“, – sakė Tedrosas.

„Nieko nėra toliau nuo tiesos“, – sakė jis ir pabrėžė, kad „didesnis COVID-19 plitimas reiškia daugiau mirčių“.

JT sveikatos agentūros vadovas pabrėžė, kad nuo tada, kai omikronas pirmą kartą prieš 10 savaičių buvo aptiktas Pietų Afrikoje, PSO buvo pranešta apie beveik 90 mln. atvejų – daugiau nei per visus 2020 metus.

Ir nors žinoma, kad naujoji COVID-19 atmaina yra mažiau pavojinga, jis pabrėžė, kad „dabar pradedame matyti didelį nerimą keliantį mirčių skaičiaus augimą daugumoje pasaulio regionų“.

Pasak jo, labai svarbu ir toliau stengtis sustabdyti viruso plitimą.

„Mes nekviečiame jokiai šaliai grįžti prie vadinamojo uždarymo“, – sakė Tedrosas ir pridūrė, kad „raginame visas šalis apsaugoti savo žmones naudojant visas įmanomas priemones, o ne vien tik vakcinas“.

PSO vadovas pabrėžė būtinybę ir toliau sekti atsirandančius variantus, įskaitant omikron porūšį BA.2.

„Šis virusas ir toliau vystysis, todėl raginame šalis tęsti tyrimus, stebėjimą ir sekos nustatymą, – sakė jis. – Negalime kovoti su šiuo virusu, jei nežinome, ką jis daro“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją