Kaukių prievolė Danijoje jau – praeitis, kaip ir pažymėjimas apie vakcinaciją, persirgtą ligą ar neigiamą testą.

Taigi Danija tapo pirmąja šalimi Europos Sąjungoje, panaikinusia visus COVID-19 ribojimus.

Šalyje vėl leidžiami masiniai renginiai, taip pat barų ir diskotekų lankymas. COVID-19 Danijoje nebelaikoma „visuomenei kritine liga“. Panašiai Danija elgėsi jau praėjusį rugsėjį. Tačiau tada infekcijų skaičiai vėl smarkiai išaugo, todėl vėl buvo įvesti ribojimai.

Beveik 6 mln. gyventojų turinčioje šalyje dabar kasdien registruojamas penkiaženklis infekcijų skaičius – tai prieš pasirodant omikron atmainai buvo sunkiai įsivaizduojamas skaičius.

Tačiau skaičiai neatsiliepia ligoninėms taip smarkiai, kaip būgštauta. Lengva ligos eiga ir aukštas vakcinacijos lygis yra esminės priežastys, dėl kurių danai nebetaiko ribojimų.

„Mes įveikėme kritinį etapą“, – sakė ministrė pirmininkė Mettė Frederiksen. Dabar esą svarbiausias yra rodiklis, kuris parodo, kiek užsikrėtusių žmonių serga sunkiai. Ši kreivė leidžiasi žemyn.

„Norėčiau, kad nuo vasario 1 dienos COVID-19 nebebūtų laikoma pavojų visuomenei keliančia liga“, – laiške, adresuotame įstatymų leidėjams, praėjusią savaitę rašė šalies premjeras Magnusas Heunicke.

Jis pasiūlė atšaukti visus šalyje šiuo metu galiojančius ribojimus, įskaitant kaukių dėvėjimo prievolę ir trumpesnes barų ir restoranų darbo valandas.

Nors šioje 5,8 mln. gyventojų turinčioje šalyje antradienį buvo nustatyta daugiau kaip 46 tūkst. naujų infekcijos atvejų, „mūsų dabartiniu vertinimu, pandemija netrukus pasieks savo piką“, tviteryje rašė M. Heunicke.

Jis pridūrė, kad dėl aukštų revakcinacijos rodiklių ir omikron atmainos sukeliamos lengvesnės ligos formos Danija gerai kontroliuoja hospitalizacijų skaičius.

Trimis vakcinos dozėmis iki šiol paskiepyta daugiau kaip 60 proc. danų ir ši riba buvo peržengta mėnesiu greičiau, nei tikėjosi sveikatos priežiūros pareigūnai.

Pavieniai įvažiavimo ribojimai, pirmiausiai – nepasiskiepijusiems asmenims, lieka galioti. Pasiskiepiję ir persirgę keliautojai iš viso pasaulio nebeturi papildomai pateikti neigiamo testo.

Tačiau ES ir Šengeno zonos piliečiai, neturintys galiojančio pažymėjimo apie skiepus ar persirgtą ligą, dieną prieš arba vėliausiai praėjus 24 valandoms po atvykimo turės atlikti neigiamą testą.

Ligoninės ir slaugos namai, be to, raginami iš lankytojų toliau reikalauti kaukių ir COVID paso, kad būtų apsaugoti pažeidžiami asmenys.

Tačiau PSO praėjusią savaitę pareiškė, kad omikron atmainos koronaviruso keliama rizika išlieka labai aukšta.

Pasak PSO, praėjusią savaitę „nustatyta daugiau nei 21 mln. naujų infekcijos atvejų, o tai yra didžiausias savaitinis skaičius nuo pandemijos pradžios“. JT sveikatos agentūros teigimu, per savaitę iki sekmadienio infekcijų skaičiai išaugo 5 proc., palyginti su 20 proc. prieaugiu ankstesnę savaitę.

„Pasauliniu lygiu fiksuotas lėtesnis sergamumo augimas“, – pažymėjo PSO.

Per tą patį laikotarpį taip pat patvirtinta dar beveik 50 tūkst. mirties atvejų, o tai yra beveik toks pat skaičius, kaip ankstesnę savaitę.

PSO ataskaitoje nurodoma, kad omikron pasaulyje vis labiau įsitvirtina kaip dominuojanti atmaina, lenkdama kitas žinomas atmainas, įskaitant deltą, alfą, betą ir gamą.

Nors organizacija pažymėjo, kad spartų omikron atvejų skaičiaus augimą 2021 metų lapkričio ir gruodžio mėnesiais fiksavusios šalys dabar jau stebi sergamumo kreivės mažėjimą, „remiantis šiuo metu pasiekiamais duomenimis, omikron keliama rizika išlieka labai aukšta“.

PSO nurodė, kad atlikus kai kurių per pastarąsias 30 dienų surinktų mėginių genomo seką, omikron atmaina nustatyta 89,1 proc. atvejų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)