„Šis pranešimas neatitinka tikrovės“, – sakė jis. Maskva esą teberuošia savo atsakymą JAV ir NATO dėl saugumo garantijų.

„RIA Novosti“ citavo neįvardytą aukštą diplomatą Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, pasak kurio, užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tik nusiuntė žinutę savo Vakarų kolegoms, tarp jų – JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, kurioje kalbėjo apie „saugumo nedalomumo principą“, tačiau tai esą nėra atsakas į JAV siūlymus.

Tuo metu Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė neva įvyko nesusipratimas, dėl kurios JAV klaidingai nurodė gavusios Rusijos atsaką dėl saugumo garantijų.

„Kilo painiava. Ten buvo kita informacija, susijusi su kita problematika,“ – patikslino jis.

D. Peskovas taip pat pridūrė, kad Maskva dar neperdavė savo atsakymo į JAV ir NATO pasiūlymus, kurie buvo pateikti Rusijai sausio mėnesio pabaigoje.

„Šis atsakymas teberengiamas“, – sakė V. Putino atstovas spaudai.

JAV žiniasklaida pranešė, kad vėlai pirmadienį Maskva išsiuntė Vašingtonui laišką apie savo požiūrį, atsakydama į raštus, kuriuose išdėstytos abiejų šalių pozicijos.

Valstybės departamento atstovas patvirtino, kad Maskvos laiškas gautas.

„Derėtis viešai būtų neproduktyvu, todėl paliksime tai spręsti Rusijai, jei ji norės aptarti savo atsakymą“, – sakė pareigūnas.

„Tebesame visiškai įsipareigoję palaikyti dialogą šiems klausimams išspręsti. Ir toliau glaudžiai konsultuosimės su savo sąjungininkais ir partneriais, įskaitant Ukrainą“, – pridūrė jis.

Vašingtono ir Maskvos aukščiausio rango diplomatai antradienį surengs naujas derybas krizės dėl Ukrainos klausimu, Vakarų šalims teigiant, kad Rusija tebetelkia didžiules pajėgas prie savo kaimynės sienos.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas telefonu pasikalbės su savo kolega rusu Sergejumi Lavrovu, abiem šalims išvakarėse apsikeitus kritika per karštą diskusiją dėl Ukrainos Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje.

Abu diplomatijos vadovai kalbėsis antradienio rytą Vašingtono laiku, pranešė vienas Valstybės departamento pareigūnas.

S. Lavrovo ir A. Blinkeno pokalbis rengiamas Vakarų pareigūnams teigiant, kad Rusija tebestiprina savo kontingentą Ukrainos pasienyje, kur jau dislokuota per 100 tūkst. rusų karių ir karinės technikos vienetų. Pranešama, kad pajėgos telkiamos ir Maskvos sąjungininkės Baltarusijos teritorijoje.

Pasak Vašingtono, Rusija yra pasirengusi įsiveržti į Ukrainą, nors galutinio sprendimo prezidentas Vladimiras Putinas dar nepriėmė.

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad Maskvai grės „greiti ir griežti padariniai“, jei prasidės invazija.

„Šiandien Jungtinėse Tautose išdėstėme visą Rusijos grėsmės Ukrainos suverenitetui ir Ukrainos teritoriniam vientisumui, taip pat pagrindiniams taisyklėmis pagrįstos tarptautinės tvarkos principams pobūdį“, – sakė J. Bidenas Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

„Mes ir toliau skatiname diplomatiją kaip geriausią kelią į priekį, bet Rusijai toliau telkiant savo pajėgas aplink Ukrainą, esame pasiruošę, kad ir kas nutiktų“, – pridūrė jis.

S. Lavrovas ir A. Blinkenas antradienį tiesiogiai kalbėsis pirmą kartą nuo praėjusios savaitės, kai Jungtinės Valstijos ir NATO perdavė savo raštiškus atsakymus į Rusijos reikalavimus suteikti saugumo garantijų.

Tiek Vašingtonas, tiek jo vadovaujamas aljansas atmetė Maskvos reikalavimą garantuoti, kad Ukraina neprisijungs prie NATO ir kad JAV atitrauks savo strateginę ginkluotę iš Europos.

Tačiau JAV laiške, kaip praėjusią savaitę teigė A. Blinkenas, Maskvai siūlomas ir „rimtas diplomatinis kelias“ konfrontacijai išspręsti.

Nors valstybės sekretorius aiškiai leido suprasti, jog stojimas į NATO yra pačios Ukrainos prerogatyva, jis pabrėžė, kad Vašingtonas „aptarė galimybę imtis abipusių skaidrumo priemonių dėl pajėgų išdėstymo ir Ukrainos, taip pat priemonių pasitikėjimui didinti, kalbant apie karines pratybas ir manevrus Europoje“.

Per pirmadienį vykusį JT Saugumo Tarybos posėdį Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia pareiškė, kad joks rusų pareigūnas negrasino Ukrainai įsiveržimu. V. Nebenzia taip pat apkaltino Jungtines Valstijas „įtampos ir retorikos kurstymu bei eskalacijos provokavimu“.

„Diskusijos apie karo grėsmę savaime yra provokuojančios. Jūs beveik raginate tai padaryti, norite, kad tai įvyktų“, – tvirtino diplomatas.

Tačiau amerikiečių pareigūnai sako, kad Rusijos grėsmė yra reali. Pirmadienį ir Londonas, ir Vašingtonas įspėjo, kad tarp priemonių, kurių gali būti imtasi siekiant nubausti Maskva, jei ši vis dėlto surengtų invaziją, yra griežtos sankcijos V. Putinui artimiems milijardieriams oligarchams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)