Kremlius nurodė, kad lyderiai aptars prekybą ir energetiką, taip pat „dabartines Europos saugumo užtikrinimo problemas“ – tai aliuzija į Rusijos ir Vakarų priešpriešą dėl Ukrainos.

V. Orbanas pareiškė, kad sieks susitarimo padidinti Vengrijos dujų importą iš Rusijos, nors Europoje Rusija kaltinama sukėlusi energetikos krizę, kad galėtų daryti spaudimą Europos šalims.

Vengrijos opozicinės partijos savaitgalį paskelbė bendrą pareiškimą, ragindamos V. Orbaną atšaukti šią kelionę, kuri, jų teigimu, „prieštarauja mūsų nacionaliniams interesams“. Vengrijos opozicija pareiškė, kad susitikdamas su V. Putinu V. Orbanas „netiesiogiai skatina Rusijos prezidentą toliau eskaluoti dabartinę įtemptą situaciją“.

Tikėtina, kad ši kelionė bus nepatogi ir artimiausioms Vengrijos sąjungininkėms Europos Sąjungoje, ypač Lenkijai. Varšuva laiko vieningą frontą su Budapeštu prieš Briuselį tokiais klausimais kaip įstatymų viršenybė, bet piktinasi V. Orbano ryšiais su V. Putinu. Tą pačią dieną, kai V. Orbanas lankysis Maskvoje, jo artimas sąjungininkas Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis vyks į Kijevą susitikti su Vakarų remiamu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Taika ir deeskalacija“

Savaitgalį Madride vykusiame Ispanijos kraštutinių dešiniųjų surengtame Europos konservatorių susitikime, kuriame dalyvavo ir M. Morawieckis, V. Orbanas sakė, kad Ukraina yra „labai svarbi problema“ Vidurio Europai. Jis pabrėžė pasisakantis už „taiką ir deeskalaciją“, pranešė jo biuras. Bet jis nepakartojo visuotinio ES nerimo dėl Rusijos pajėgų sutelkimo prie Ukrainos sienos.

Vengrija, įstojusi į NATO 1999 m., o į ES – 2004-aisiais, laikosi švelnesnės pozicijos Ukrainos atžvilgiu, su kuria turi mažą sausumos sieną.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto sakė, kad Budapeštas derasi dėl JAV prašymo dislokuoti NATO karius Vengrijoje, tačiau pranešimus, kad tai gali būti iki tūkstančio karių, pavadino „suklastotomis naujienomis“. Anksčiau jis sakė, kad Vengrija yra lojali NATO narė, bet nenori „naujo šaltojo karo“.

V. Orbanas populiarus namuose, nors kritikų kaltinamas paplitusia korupcija ir tuo, kad veda Vengriją autoritarizmo link. Jo vizitas į Maskvą vyksta, likus tik dviem mėnesiams iki rinkimų Vengrijoje. Apklausos rodo, kad V. Orbanas ir susivienijusios opozicijos aljansas varžysis mažu skirtumu.

Valdant V. Orbanui, politinę karjerą pradėjusiam Vengrijos antisovietiniame demokratiniame judėjime, Budapeštas yra vienas artimiausių Rusijos partnerių ES. Kaip draugystės ženklą, Vengrija pirmoji iš bloko narių patvirtino Maskvos „Sputnik V“ vakciną nuo koronaviruso, kuriai Europos vaistų agentūra (EMA) neuždegė žalios šviesos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)