Šiaurės Korėja surengė rekordiškai daug raketų bandymų per vieną kalendorinį mėnesį – septynis, be to, pagrasino atsisakyti kone penkerius metus trunkančio savanoriško branduolinių ir ilgo nuotolio ginklų bandymų moratoriumo.

Virtinė ginkluotės bandymų, pažeidžiančių Šiaurės Korėjai taikomas sankcijas, buvo surengta šalies lyderiui Kim Jong Unui gruodį per svarbų valdančiosios partijos suvažiavimą dar kartą paskelbus, kad ginkluotosios pajėgos bus toliau modernizuojamos.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pirmadienį sakė, kad šalis išbandė vidutinio nuotolio balistinę raketą „Hwasong-12“, pastarąjį kartą paleistą 2017 metais. Ši raketa yra pakankamai galinga, kad pasiektų JAV valdą Guamą.

Bandymas „patvirtino gaminamos „Hwasong 12“ tipo ginklų sistemos veikimo tikslumą, saugumą ir efektyvumą“, pirmadienį pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Pasak agentūros, bandymas buvo atliktas taip, kad būtų užtikrintas „kaimyninių šalių saugumas“.

Valstybinė žiniasklaida paskelbė nuotraukas, kurias esą padarė ant kovinės galvutės pritvirtinta kamera, kol ji buvo kosmose, ir kitus vaizdus, kuriuose matyti, kaip raketa kyla iš sausumos. Nebuvo užsiminta, ar lyderis Kim Jong Unas dalyvavo paleidime.

Pietų Korėja sekmadienį sakė, kad Šiaurės Korėja tikriausiai laikosi panašaus modelio kaip 2017-aisiais, kai įtampa Korėjos pusiasalyje buvo pasiekusi kone lūžio tašką, ir įspėjo, kad Pchenjanas netrukus galėtų atnaujinti branduolinių ginklų ir tarpžemyninių raketų bandymus.

Šiaurės Korėja „priartėjo prie moratoriumo sunaikinimo“, sakoma Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino pareiškime, paskelbtame po Seulo Nacionalinės saugumo tarybos skubaus posėdžio.

Pietų Korėjos kariškiai sekmadienį pranešė pastebėję, kad „į Japonijos jūrą aukštu kampu buvo paleista vidutinio nuotolio balistinė raketa“. Aukštu kampu raketos paleidžiamos, kad nenuskrietų viso galimo nuotolio.

Nurodoma, kad sekmadienį paleista raketa pasiekė 2 tūkst. km aukštį ir per pusvalandį nuskriejo maždaug 800 kilometrų.

Tai rodytų, kad Pchenjanas išbandė „pirmą nuo 2017 metų vidutinio nuotolio balistinę raketą“, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Tarptautinio strateginių studijų instituto ekspertas Josephas Dempsey.

Suintensyvėję bandymai

Šį mėnesį Pchenjanas surengė du hipergarsinių raketų bandymus bei keturis kartus paleido trumpojo nuotolio balistinių ir sparnuotųjų raketų.

Kim Jong Unas neseniai taip pat aplankė ginklų fabriką, gaminantį „vieną svarbią ginkluotės sistemą“, pranešė KCNA.

Pasak Seule įsikūrusio universiteto „Ewha“ profesoriaus Leifo Easley, šiuo raketų vajumi taip pat siekiama priminti pasauliui, kad „Kimo režimas girdi išorines diskusijas apie savo vidines silpnybes“.

„Jis nori priminti Vašingtonui ir Seului, kad bandymas jį nuversti per brangiai kainuotų“, – pridūrė profesorius.

Šiaurės Korėjos ginkluotės bandymai suintensyvėjo regionui opiu metu, kai Kim Jong Uno vienintelė didelė sąjungininkė Kinija ruošiasi ateinantį mėnesį surengti žiemos olimpines žaidynes, o Pietų Korėja rengiasi kovą vyksiantiems prezidento rinkimams.

Be to, vasarį bus minimos Kim Jong Uno velionio tėvo Kim Jong Ilo gimimo 80-osios metinės, o balandį – šalies įkūrėjo ir dabartinio lyderio senelio Kim Il Sungo gimimo 110-osios metinės.

Daugėjant pranešimų apie kylančias maisto kainas ir didėjantį badą, ekonomiškai nusilpusi Šiaurės Korėja neseniai atnaujino prekybą su kaimynine Kinija.

Pchenjano sąjungininkė Kinija drauge su Rusija šį mėnesį Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje užblokavo siūlymą įvesti naujų sankcijų Šiaurės Korėjai, reaguojant į jos naujus ginkluotės bandymus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją