80-metis, ne kartą atmetęs galimybę vėl eiti pareigas, septintajame balsavime surinko beveik 400 balsų, o valdančiosios koalicijos partijos teigė susitarusios, kad jį išrinks kitame rate.

S. Mattarella turės surinkti 505 ar daugiau balsų per aštuntąjį balsavimą, kuris prasidės 16.30 val. (15.30 GMT).

Italijos prezidento institucija iš esmės yra formali, tačiau valstybės vadovas turi rimtų galių politinių krizių metu – nuo parlamento paleidimo iki naujų ministrų pirmininkų paskyrimo ir atsisakymo suteikti įgaliojimus trapioms koalicijoms.

Ministras pirmininkas Mario Draghis, buvęs Europos centrinio banko vadovas, paskirtas vadovauti vyriausybei beveik prieš metus, kelis mėnesius buvo reklamuojamas kaip tinkamiausias valstybės vadovas.

Tačiau kai kurios partijos tvirtino, kad jis yra per daug vertingas, kad būtų galima jo netekti premjero poste, o daugelis ekspertų nurodė, kad populiarus ir patikimas S. Mattarella yra geriausias pasirinkimas po virtinės nesėkmingų balsavimų.

Tai būtų jau ne pirmas kartas: 2013 metais prezidentas Giorgio Napolitano buvo panašiai perrinktas, bandant išeiti iš politinės aklavietės, kurią paliko neaiškūs visuotinių rinkimų rezultatai.

Tačiau S. Mattarellą, kuri aiškiai pasakė, kad nebenori šio darbo, gali tekti ilgiau įtikinėti grįžti.

Italijos žiniasklaida šeštadienį pranešė, kad M. Draghi buvo susitikęs su juo ir bandė įtikinti pasiaukoti šalies labui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją