Atvykę net iš Britų Kolumbijos, esančios Ramiojo vandenyno pakrantėje, sunkvežimių vairuotojai sudarė, pasak jų pačių, „Laisvės koloną“, kuri pastarosiomis dienomis vis labiau auga ir sulaukia vis daugiau dėmesio.

Savaitgalį numatyto mitingo vieta – Parlamento kalva Kanados sostinės centre.

Nuo sausio vidurio Kanada ir JAV įvedė privalomą skiepijimą nuo COVID-19 sunkvežimių vairuotojams, kertantiems abiejų šalių sieną, ilgiausią pasaulyje, besitęsiančią 9 000 kilometrų.

Privalomus skiepus atmetė kai kurie sunkvežimių vairuotojai, o jiems pritarė „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas, ketvirtadienį „Twitter“ tinkle paskelbęs įrašą „Kanados sunkvežimių vairuotojai valdo“.

„Šie protestai yra nacionalinio masto. Jie didžiulio masto. Ir deja, supriešinančio pobūdžio“, – penktadienį sakė Otavos policijos vadovas Peteris Sloly.

Jis negalėjo pasakyti, kiek sunkvežimių ar protestuotojų dalyvaus, bet perspėjo dėl „didelių eismo saugumo problemų“ sostinėje ir paprašė žmonių niekur nevažiuoti, jei nėra būtinybės.

Pasak P. Sloly, protesto organizatoriai policijai sakė, kad protesto akcija vyks taikiai, vis dėlto policija perspėja, kad gali būti žmonių, kurie pasinaudos judėjimu ir bandys „kurstyti neapykantą ir smurtą“.

Kai kurios įmonės jau užsidarė savaitgaliui, pranešė vietos žiniasklaida, transliavusi filmuotą medžiagą apie pirmuosius sunkvežimius, atvykstančius prie parlamento ir garsiai signalizuojančius.

Policijos vadovas sakė, kad taikiniu gali tapti ir federalinės valdžios politikai.

Ministras pirmininkas Justinas Trudeau, šiuo metu izoliacijoje dėl COVID-19 infekcijos, trečiadienį gynė sprendimą dėl privalomo skiepijimo ir pažymėjo, kad 90 proc. vairuotojų jau yra pasiskiepiję.

Jis pavadino sunkvežimių vairuotojus, vykstančius į miestą, „kraštutinių pažiūrų mažuma“, kurios „nepriimtinas požiūris“ neatspindi daugumos kanadiečių nuomonės.

Konservatorių opozicijos lyderis Erinas O'Toole ketvirtadienį pareiškė, kad susitiks su kai kuriais sunkvežimių vairuotojais.

Kai kurie kraštutinių dešiniųjų grupuočių nariai socialinėje žiniasklaidoje išsakė grasinančias pastabas ir ragino protestuotojus pakartoti sausio 6-osios JAV Kapitolijaus puolimą Vašingtone.

Kanados policija baiminasi, kad vairuotojų akcija tęsis ir po savaitgalio.

Kanados sunkvežimių aljansas, pagrindinė pervežimo sektoriaus asociacija, teigė, kad didžioji dauguma Kanados sunkvežimių vairuotojų yra pasiskiepiję, ir pažymėjo, kad „griežtai nepritaria“ mitingui Otavoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)