ES ombudsmenė Emily O'Reilly paskelbė oficialią rekomendaciją U. von der Leyen biurui surasti ir perduoti tekstus pagal žurnalisto pateiktą informacijos laisve grindžiamą prašymą.

U. von der Leyen, kaip EK vadovė, buvo atsakinga už išankstinį vakcinų nuo COVID-19 pirkimą visoms 27 ES šalims.

Daugiau nei pusė iš 4,2 mlrd. dozių, kurias EK nupirko ar užsitikrino pirkimo teises, yra gauta iš „BioNTech“-„Pfizer“, todėl šios įmonės yra didžiausios bloko vakcinų tiekėjos.

Komisija atsisako atskleisti pagrindinius sutarčių su vakcinų tiekėjais aspektus, ypač dėl kainodaros, remdamasi komercine paslaptimi.

Aktyvus U. von der Leyen viešas vaidmuo užtikrinant prieigą prie vakcinų apėmė ir pokalbius akis į akį su „Pfizer“ generaliniu direktoriumi Albertu Bourla, turinčiu Graikijos ir JAV pilietybę.

Jos vadovaujama EK praėjusiais metais atmetė informacijos laisve grindžiamą prašymą pateikti tekstines žinutes ir atsisakė net pasakyti, ar tekstai egzistavo, nors U. von der Leyen pati apie juos buvo užsiminusi interviu žiniasklaidai.

EK mėgino įrodyti Ombudsmeno tarnybai, kad privalo perduoti tik archyvuotus dokumentus, o tekstiniai pranešimai ar kitokios tiesioginės žinutės neatitinka reikalavimų, nes yra „trumpalaikiai“ ir mažai tikėtina, kad „juose būtų iš principo svarbios informacijos“ apie jos politiką, veiklą ar sprendimus.

Ombudsmenė su tuo griežtai nesutiko ir savo rekomendacijoje teigė, kad „akivaizdu, jog tekstinės žinutės patenka į ES teisės dėl galimybės visuomenei susipažinti su dokumentais taikymo sritį“ ir kad ES teismų praktika palaiko ES institucijų pareigą saugoti su savo veikla susijusius dokumentus.

Ombudsmenė teigė, kad komisija turėtų paprašyti U. von der Leyen biuro dar kartą paieškoti tų žinučių, ir, jei rastų, „Komisija turėtų įvertinti, ar galima viešai susipažinti su jomis“ pagal ES taisykles.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)