Tai buvo pirmasis JAV ir Taivano prezidentų susitikimas, veikiausiai dar padidinsiantis įtampą tarp Vašingtono ir Pekino.

Kinija šią autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorija ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Anot Pekino, salos statuso klausimas yra viena opiausių temų Kinijos ir JAV santykiuose.

JAV prezidentas Joe Bidenas didžia dalimi tęsia griežtą savo pirmtako Donaldo Trumpo politiką dėl Kinijos, kurios kilimą laiko pagrindiniu XXI amžiaus iššūkiu.

Williamas Lai ir Kamala Harris pasisveikino ir „trumpai pabendravo“ per ketvirtadienį vykusią Hondūro prezidentės Xiomaros Castro prisaikdinimo ceremoniją, pranešė Taivano centrinė naujienų agentūra.

Tai buvo pirmas viešas JAV ir Taivano prezidentų pabendravimas nuo 1979 metų, kai Vašingtonas pripažino diplomatinius ryšius su žemynine Kinija, sakė politologas Fan Shih-pingas iš Taivano nacionalinio pedagoginio universiteto.

Pagal nebylų Taibėjaus ir Vašingtono susitarimą norėta, kad šis susitikimas atrodytų kaip natūralus pabendravimas, siekiant per daug nesuerzinti Kinijos, sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Juo taip pat parodoma JAV parama Taivanui ir jo diplomatiniams ryšiams su Hondūru, Kinijai vis smarkiau spaudžiant Taivano diplomatines sąjungininkes“, – kalbėjo politologas.

JAV vyriausybė oficialiai nepripažįsta Taivano, tačiau salą tvirtai palaiko abi didžiosios partijos Kongrese.

Taivano prezidentūra jokių komentarų nepaskelbė, tik nurodė, kad W. Lai „pasisveikino su įvairių šalių atstovais ir paprastai su jais pabendravo“.

W. Lai vizitas į Hondūrą surengtas Kinijai suintensyvinus pastangas izoliuoti Taivaną tarptautinėje arenoje.

Praėjusį mėnesį Hondūro kaimynė Nikaragva paskelbė, kad diplomatiškai pripažins nebe Taivaną, o Kiniją. Po šio žingsnio salai liko tik 14 diplomatinių sąjungininkų, įskaitant Hondūrą.

Tačiau abejonių dėl tolesnių Hondūro santykių su Taivanu pakurstė prokiniški X. Castro komentarai rinkimų kampanijos metu.

X. Castro yra pirmoji moteris, išrinkta šios Lotynų Amerikjos šalies vadove.

Inauguracijos išvakarėse susitikusi su W. Lai X. Castro „išreiškė viltį, kad tvirta draugystė tęsis“, nurodė Taivano prezidentūra išplatintame pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)