Romos „Bertolami“ aukcionų namai pardavė istorinį dokumentą už 26 tūkst. eurų, gerokai viršijus pradinę 1 300-1 700 eurų kainą.

Buvęs ministras pirmininkas ir krikščionių demokratų lyderis A. Moro buvo pagrobtas ir vėliau nužudytas Raudonųjų brigadų, kurioms tenka atsakomybė dėl šimtų žuvusiųjų per sprogdinimų bangą Italijoje vadinamaisiais „Švino metais“ – praėjusio amžiaus aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose. „Bertolami“ nurodė, kad lankstinukas yra originali propagandinė skrajutė, kokias Raudonosios brigados platino spaudai kitą dieną po pagrobimo.

Ant Raudonųjų brigadų firminio blanko atspausdintas dokumentas su grupei būdinga žvaigžde apskritime pradedamas teiginiu: „Ketvirtadienį, kovo 16 d., Raudonųjų brigadų ginkluota kuopelė pagrobė ir įkalino kalėjime ALDO MORO, Krikščionių demokratų pirmininką“.

Praėjus 55 dienoms po pagrobimo kulkų suvarpytas A. Moro kūnas buvo rastas automobilio bagažinėje Romoje. Per A. Moro pagrobimą buvo nušauti ir penki asmens sargybiniai.

„Šie puslapiai varva krauju, jų negalima pirkti ir parduoti, jie negali tapti kolekciniu daiktu“, – sakė Mario Calabresi, buvęs laikraščio „La Repubblica“ redaktorius ir 1972 metais kraštutinių kairiųjų grupuotės nužudyto policijos komisaro sūnus. M. Calabresi teigimu, vienintelė dokumentui tinkama vieta yra memorialinis archyvas, „kad primintų mums apie terorizmo barbariškumą“.

Buvęs Raudonųjų brigadų narys Paolo Persichettis teigė, kad dokumentas nėra originalas, o kopija, kokių šimtai saugoma valstybės archyvuose.

A. Moro nužudymas buvo garsiausias Raudonųjų brigadų veiksmas. Būdamas galingų krikščionių demokratų lyderis, A. Moro palaikė istorinę koaliciją su Italijos komunistų partija, kuri buvo priešiška ekstremistinėms Raudonosioms brigadoms.

Dvipusiame laiške smerkiamas valstybės imperializmas, A. Moro vadinamas „politiniu krikštatėviu ir ištikimiausiu imperialistinių jėgų išleistų direktyvų vykdytoju“.

Sakoma, kad A. Moro tiesiogiai atsakingas už valstybės „kontrrevoliucines programas, kurių nori imperialistinė buržuazija“. Laišką pasirašė Raudonosios brigados.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją