Tačiau antraeiliais klausimais yra vilties pradėti rimtą dialogą, sakė Sergejus Lavrovas.

Agentūra RIA Novosti pranešė, kad prezidentas Vladimiras Putinas dabar spręs, ką daryti toliau.

Vertinimas truks kurį laiką, pareiškė Kremlius. Tačiau esą jau dabar aišku, kad pagrindinis Rusijos reikalavimas neįvykdytas. Vis dėlto dialogas, anot Maskvos, gali būti tęsiamas. Tai yra Rusijos ir JAV interesas.

Dvišaliai kontaktai esą kol kas bus tęsiami darbo lygiu, prezidentai V. Putinas ir Joe Bidenas tada spręs, ar susitikti asmeniškai ir jei taip, tai kada.

„Į Rusijos poziciją neatsižvelgta“

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad JAV pateiktuose rašytiniuose atsakymuose dėl jos saugumo reikalavimų į Maskvos poziciją nebuvo atsižvelgta.

„Negalime teigti, kad buvo atsižvelgta į mūsų poziciją ar buvo pademonstruotas ryžtas atsižvelgti į mūsų nuogąstavimus“, – reporteriams teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Tačiau jis paragino „neskubėti daryti išvadų; analizei reikia laiko“.

Pasak D. Peskovo, JAV dokumentai, kuriuos Vašingtonas, koordinuodamas savo veiksmus su NATO, Rusijai pristatė trečiadienį, dabar yra prezidento Vladimiro Putino rankose.

„Visi šie dokumentai šiuo metu yra ant prezidento stalo“, – pridūrė atstovas.

Jis taip pat nurodė, kad Vašingtonas ir NATO paprašė, jog šie dokumentai liktų konfidencialūs, tačiau, atsižvelgiant į tai, kiek detalių jau atskleidė Vakarų pareigūnai, „to daryti tikriausiai neverta“.

Rusijai prie Ukrainos sienų praėjusių metų pabaigoje sutelkus milžiniškas karines pajėgas, pradėta būgštauti, kad Maskva gali inicijuoti puolimą ir taip duoti pradžią dideliam konfliktui visoje Europoje. Nors Rusija tikina neturinti planų įsiveržti į Ukrainą, šalis mainais į padėties deeskalaciją pareikalavo saugumo garantijų.

Delfi primena, kad Jungtinės Valstijos trečiadienį atmetė Rusijos reikalavimą uždrausti Ukrainai įstoti į NATO ir pareiškė manančios, kad Maskva pasirengusi įsiveržti, tačiau pasiūlė tai, ką pavadino nauju keliu iš krizės.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas privačiame laiške Rusijos vyriausybei pareiškė, kad Vašingtonas siūlo Maskvai „rimtą diplomatinį kelią“ iš konfrontacijos. Tačiau jis pabrėžė: „Mes aiškiai sakome, kad yra pagrindiniai principai, kurių esame įsipareigoję laikytis ir ginti, įskaitant Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą bei valstybių teisę pasirinkti savo saugumo susitarimus ir aljansus“.

A. Blinkenas kreipėsi į žiniasklaidą netrukus, kai jo pavaduotoja Wendy Sherman pareiškė, kad Jungtinės Valstijos tebėra įsitikinusios, jog V. Putinas pasirengęs iki vasario vidurio panaudoti jėgą prieš Ukrainą.

Jis sakė, kad laiške pabrėžiama, jog Kijevas gali pasirinkti savo sąjungininkus, taip atmesdamas Maskvos reikalavimą pažadėti, kad Ukraina nebus priimta į NATO.

A. Blinkenas sakė žurnalistams, kad laiškas nebus viešinamas, „nes manome, kad diplomatija turi didžiausią galimybę būti sėkminga“. Jis teigė artimiausiomis dienomis kalbėsiantis su Rusijos užsienio reikalų ministru S. Lavrovu dėl atsakymo į JAV poziciją.

Laiškas, kuris buvo derinamas su Kijevu ir JAV sąjungininkėmis Europoje, taip pat atveria duris ginklų kontrolės deryboms su Rusija dėl strateginių raketų ir branduolinių ginklų Europoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (160)