Šalys remia besąlygišką paliaubų laikymąsi, po Rusijos ir Ukrainos konsultacijų, kurios vyko vadinamuoju Normandijos formatu, tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai, pranešė Eliziejaus rūmai.

Rusija paragino vyriausybę Kijeve pradėti dialogą su atstovais Donbase. Maskvos derybininkas Dmitrijus Kozakas po aštuonias su puse valandos trukusių pokalbių sakė, kad Kijevas dabar turi dvi savaites laiko parengti savo poziciją. Tada susitikimas patarėjų lygiu vyks Berlyne. D. Kozakas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino įgaliotinis Ukrainos konflikte, kritikavo, kad vyriausybė Kijeve atmeta arba visai nereaguoja į humanitarinius prašymus ir kitus bandymus užmegzti kontaktą iš Rytų Ukrainos.

Ukrainos vyriausybė iki šiol nepateikė ir perspektyvų dėl Luhansko ir Donecko regionų, sakė Kremliaus pareigūnas. Tai esą prieštarauja konfliktų sprendimo patirčiai. „Jūs niekur nerasite aiškios pozicijos“, - kalbėjo D. Kozakas. Naujas Rusijos ir Ukrainos viršūnių susitikimas, tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai, esą bus galimas tik tada, jei prieš tai bus pasiektas susitarimas dėl planuojamo Donbaso teisinio statuso ir rinkimų.

Kijevo derybininkas Andrijus Jermakas patvirtino, kad yra didžiulių nesutarimų tarp Maskvos ir Kijevo. Kartu jis sakė: „Mes matome, kad paliaubos veikia. Būna provokacijų, bet jos (paliaubos) veikia“. Dabar pirmiausiai bus toliau dirbama dėl jų stiprinimo mechanizmų.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) patvirtino, kad nuo mėnesio pradžios paliaubos yra stabilesnės. Jų pažeidinėjimų sumažėjo 70 proc.

Rusija beveik aštuonerius metus trunkančiame konflikte reikalauja tiesioginių pokalbių tarp Maskvos remiamų separatistų vadovybės ir Ukrainos vyriausybės Kijeve. Ukraina tai atmeta ir Luhansko bei Donecko „respublikų vadovus“ vadina „Maskvos marionetėmis“. Vokietija ir Prancūzija tarpininkauja konflikte – vadinamajame Normandijos formate. JT vertinimu, konfliktas Rytų Ukrainoje jau pareikalavo per 14 000 gyvybių.

Vokietijos pusė po trečiadienį vykusio susitikimo kalbėjo apie intensyvius ir sunkius pokalbius, kurie dar kartą parodė, kad ir Ukraina, ir Rusija ir toliau Minsko susitarimą laiko pagrindu konfliktui sureguliuoti. Tai esą buvo naudingas susitikimas, nors esminės pažangos jame ir nepasiekta. Tačiau pirmą kartą po ilgesnio laiko būta tiesioginio kontakto tarp Rusijos ir Ukrainos delegacijų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)