Italijos ir Rusijos prekybos rūmų organizuotame renginyje dalyvavo energetikos milžinė „Enel“, draudimo bendrovė „Generali“ ir padangų gamintoja „Pirelli“. Energetikos įmonė „Eni“ AFP sakė antradienį nusprendusi nedalyvauti.

Pasak Rusijos naujienų agentūrų, V. Putinas gyrė Italiją kaip vieną iš Maskvos „svarbiausių ekonominių partnerių“ ir, nerimaujant dėl ​​sparčiai augančių dujų kainų, pareiškė, kad Rusija yra „patikima tiekėja“. Susitikimą lapkritį suplanavo prekybos rūmai, siekiantys sustiprinti trečios pagal dydį euro zonos ekonomikos ir Rusijos verslo ir investicijų ryšius. Tačiau jis vyko tuo metu, kai Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų valstybės perspėja Maskvą, kad jos laukia ekonominės sankcijos, jei ji puls Ukrainą.

Pasak vienam dalyviui artimo šaltinio, Italijos ministro pirmininko Mario Draghi vyriausybė prašė įmonių, kuriose Italijos valstybė turi akcijų, nedalyvauti susitikime. Italijos vyriausybės pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė: „Posėdis yra privataus pobūdžio, ir joks Italijos vyriausybės narys nedalyvaus“.

Italija, labai priklausoma nuo rusiškų dujų, turi nuolatinį prekybos su Rusija deficitą. Šią žiemą dujų kainos labai išaugo, manoma, kad iš dalies dėl ypač šaltos žiemos ir ekonomiką paveikusios pandemijos. Tačiau Maskva taip pat įtariama, jog naudojasi įtampa pasaulinėje rinkoje, siekdama sumažinti pasiūlą ir pakelti kainas.

„Mūsų šalis yra patikima energijos tiekėja Italijos vartotojams“, – sakė V. Putinas per susitikimą, praneša Rusijos naujienų agentūros. Jis teigė, kad Italijos energetikos įmonės toliau bendradarbiauja su Rusijos „Gazprom“ pagal ilgalaikes sutartis ir „šiuo metu gali pirkti dujas už kainas, gerokai mažesnes nei rinkos“. V. Putinas taip pat skundėsi, kad „kontaktams ir verslui trukdo“ Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos susitarimo dėl koronaviruso vakcinų pripažinimo nebuvimas.

Kremlius anksčiau teigė, kad susitikime bus kalbama apie ekonominį bendradarbiavimą, ypač energetikos, pramonės, finansų ir žaliųjų technologijų srityse. Remiantis Italijos ir Rusijos prekybos rūmų duomenimis, Rusijoje veikia daugiau nei 500 Italijos įmonių.

NATO pirmadienį pareiškė, kad siunčia reaktyvinius lėktuvus ir laivus, kad sustiprintų savo Rytų Europos flangą, o Jungtinės Valstijos ir ES stengiasi suderinti griežtą atsaką Rusijai, jei ši įsiveržtų į Ukrainą. Prekybos susitikimas vyko, nepaisant net to, kad Italijos gynybos ministras trečiadienį pareiškė, jog šalis laikysis NATO įsipareigojimų, nors drauge ir pabrėžė, kad, siekiant taikaus sprendimo Ukrainoje, reikalingas dialogas su Maskva.

Italija, kitaip nei daugelis jos Vakarų kaimynių, palaiko istoriškai gana draugiškus ryšius su V. Putinu, paremtus stipriomis, ilgalaikėmis Italijos korporacijų investicijomis Rusijoje.

Pernai vasarį tapęs Italijos ministru pirmininku, M. Draghi pabrėžė, kad Italija yra tvirtai Europos Sąjungos ir NATO pusėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)