„Amnesty International“, „Human Rights Watch“, Pasaulio organizacija prieš kankinimą ir kelios kitos grupės paskelbė bendrą pareiškimą, praėjus metams po naujų apribojimų įsigaliojimo. Katalikiškoje šalyje jau buvo vienas griežčiausių Europoje abortų įstatymų, kai Konstitucinis Teismas stojo į dešiniosios populistinės vyriausybės pusę ir nusprendė, jog nėštumo nutraukimas dėl vaisiaus apsigimimo prieštarauja Konstitucijai.

Šis nuosprendis „turėjo niokojantį poveikį moterų gyvenimams“, nurodė teisių grupės. „Nutartis labai padidino kliūtis, su kuriomis susiduria moterys, norinčios pasidaryti abortą, ir turėjo tragiškų padarinių daugeliui jų ir jų šeimoms“.

Nevyriausybinės organizacijos pranešė, kad daugiau nei 1000 moterų jau kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą, kad užginčytų įstatymą. Dabar Lenkijoje uždrausti visi abortai, išskyrus išžaginimo ir kraujomaišos atvejais arba kai manoma, kad motinos gyvybei ar sveikatai gresia pavojus.

Vyriausybė teisina draudimą kaip priemonę „eugeniniams abortams“ sustabdyti, nurodydama, kad nėštumai nutraukiami diagnozavus vaisiui Dauno sindromą, tačiau aktyvistai teigia, jog tai verčia moteris išnešioti negyvybingą nėštumą.

Praėjusiais metais dešimtys tūkstančių lenkų dalyvavo demonstracijoje, kai po vaisiaus mirties nuo sepsio mirė 30 metų moteris. Jos šeima ją vadino pirmąja draudimo nutraukti abortą auka.

Antradienį kita moteris – 37 metų Agnieszka T. – tapo abortų įstatymo auka, teigia jos šeima, mananti, kad ji taip pat mirė nuo sepsio. Trijų vaikų mama pateko į ligoninę, kai besilaukdama dvynių pasiskundė skrandžio skausmu ir kitais simptomais. Vienas iš vaisių vėliau mirė. „Deja, nebuvo leista pašalinti mirusio vaisiaus, nes tai griežtai draudžia Lenkijos įstatymai. Jie savaitę laukė, kol kito dvynio gyvybinės funkcijos savaime nutrūks“, feisbuke pranešė šeima. „Mirė dar viena nėščia, nekalta jauna moteris, mama ir žmona“.

Jos mirtis sukėlė opozicijos politikų ir moterų teisių aktyvistų pasipiktinimą, trečiadienį jie paskelbė protestą prie Konstitucinio Teismo Varšuvoje. „Abortų draudimas žudo. Kiekvieno, kuris jį palaiko, rankos šiandien susitepusios dar vieno žmogaus krauju“, – sakoma organizatorių pranešime.

Pasak moterų grupių, net prieš sugriežtinant įstatymus Lenkijoje kasmet buvo atliekama mažiau nei 2 tūkst. legalių abortų, o dar 200 tūkst. moterų nutraukė nėštumą nelegaliai arba užsienyje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją