Kinija tikisi, kad kitą savaitę prasidėsiančios žaidynės bus lengvas valdžios triumfas, nors kai kurios Vakarų valstybės pradėjo diplomatinį boikotą dėl Pekino vykdomų žmogaus teisių pažeidimų, o kibernetinio saugumo įmonės perspėja sportininkus apie skaitmeninio sekimo pavojus.

Vis labiau nykstančiai Kinijos aktyvistų bendruomenei artėjantis geriausių pasaulio sportininkų atvykimas reiškia jau pažįstamus suvaržymus.

Aštuoni asmenys naujienų agentūrai AFP sakė, kad jų „WeChat“ paskyros jau nuo gruodžio pradžios buvo tam tikru būdu apribotos, kai kurie visiškai negalėjo naudotis savo paskyromis ir buvo priversti registruotis iš naujo.

Apribojimai atsirado, kai valdžios institucijos sulaikė du žinomus žmogaus teisių aktyvistus, teisininką Xie Yangą ir rašytoją Yang Maodongą, o trečiasis žmogaus teisių gynėjas, dingęs gruodžio pradžioje, artimųjų nuomone, yra slapta sulaikytas.

„Ši „WeChat“ paskyrų uždarymo banga yra labai stipri ir beprecedentė“, – sakė žurnalistas veteranas Gao Yu, kurio paskyroje gruodžio 20 dieną pirmą kartą buvo visam laikui išjungtos tokios funkcijos kaip grupinių pokalbių pranešimų siuntimas.

Kinija nuolat užgniaužia socialinių tinklų paskyras ir fizinius disidentų judėjimus politiškai jautriais laikotarpiais, kaip, pavyzdžiui, per Komunistų partijos suvažiavimus Pekine arba per Tiananmenio aikštės įvykių metines.

Didelis partijos kongresas įvyks šių metų pabaigoje, kai prezidentas Xi Jinpingas, labiausiai autoritarinis Kinijos lyderis per pastaruosius keletą dešimtmečių, turėtų dar labiau sustiprinti savo valdymą pereidamas į trečiąją kadenciją.

Žiemos olimpinių žaidynių laikas reiškia, kad laukia suvaržymai, panašūs į tuos, kurie būna kitų svarbių renginių metu.

„Vyriausybė dabar nori užtikrinti, kad žmonės neperžengtų ribos internete ir nesugadintų tobulo Žiemos olimpinių žaidynių fasado“, – sakė „Human Rights Watch“ vyresnysis Kinijos tyrėjas Yaqiu Wangas.

„Tencent“ programėlė „WeChat“ yra svarbi kasdienio gyvenimo Kinijoje dalis, nes vartotojai ja naudojasi atlikdami įvairius veiksmus – atlieka mokėjimus, nuskaito sveikatos kodus, leidžiančius patekti į viešąsias vietas ir t. t.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)