Pagal šį dokumentą, kiekviena ESBO šalis turi teisę patikrinti, ar kita šiai organizacijai priklausanti šalis nevykdo plataus masto karinės veiklos, apie kurią būtina pranešti iš anksto, ir ar neturi nedeklaruotų karinių pajėgumų.

Kaip sakoma Gynybos ministerijos pranešime, vizitas buvo planuojamas sausio 24-29 dienomis, bet sausio 21 d. Latvija sulaukė neigiamo atsakymo, o sausio 24 d. RF gynybos ministerija paskelbė klaidinančią informaciją apie keturių Latvijos inspektorių vizitą į Rusiją.

„Šis neigiamas atsakymas nesuprantamas, kadangi Rusija masiškai telkia savo ginkluotąsias pajėgas prie Ukrainos sienų, bet tikina neplanuojanti pulti.

Atsikalbinėjimai, jog tai susiję su ribojimais dėl Covid-19, verčia manyti, kad Rusija turi ką slėpti ir kad ji nenori atskleisti tikrojo savo karinio aktyvumo masto ir savo ketinimų, kaip numato ESBO principai“, – pabrėžė Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas.

Anksčiau Rusijos nacionalinio centro branduoliniam pavojui mažinti viršininkas Sergejus Ryžkovas žurnalistams pareiškė, jog Latvijos inspektoriai sausio 24-29 dienomis lankysis Rusijos kariniuose objektuose Briansko ir Smolensko srityse, kad įvertintų karinės veiklos mastą. Pasak jo, Rusija davė sutikimą dėl šios inspekcijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)