Rochą Marcą Christianą Kaborę bandyta nužudyti, bet bandymas nepavyko, paskelbė „Žmonių judėjimas už pažangą“.

Partijos pareiškime priduriama, kad taip pat bandyta nužudyti vieną ministrą, o prezidento namai buvo išplėšti, šaliai „su kiekviena valanda judant smurtinio karinio perversmo link“.

Afrikos Sąjungos (AS) Komisijos vadovas Moussa Faki Mahamatas anksčiau pirmadienį pasmerkė „bandymą įvykdyti perversmą“ Burkina Fase.

„Jis griežtai smerkia bandymą įvykdyti perversmą prieš demokratiškai išrinktą prezidentą“, – sakoma AS pareiškime.

„Jis ragina nacionalinę armiją ir šalies saugumo pajėgas griežtai laikytis savo... pašaukimo: ginti šalies vidaus ir išorės saugumą“, – nurodė AS.

Europos Sąjunga pirmadienį taip pat paragino „nedelsiant“ išlaisvinti Burkina Faso prezidentą ir kitus pareigūnus, kuriuos, manoma, yra sulaikę kariai, regiono pareigūnų teigimu, pasikėsinę įvykdyti perversmą.

Europos Sąjunga ragina „nedelsiant atkurti prezidento Kaborės ir vyriausybinių institucijų narių laisvę“, sakoma ES užsienio politikos vadovo Žozepo Borelio pareiškime.

Spaudos konferencijoje J. Borrellis sakė, kad padėtis Burkina Fase kelia „nepaprastą nerimą“ ir kad „dabar žinome, jog prezidentas Kabore yra kontroliuojamas kariuomenės“.

Anksčiau pranešta, kad Burkina Fase keliose kariuomenės bazėse sekmadienį įvyko maištas ir kad kariai pirmadienį sulaikė prezidentą bei jo vyriausybės narius.

Kariai pareikalavo atleisti šios Vakarų Afrikos valstybės kariuomenės vadovybę ir skirti daugiau išteklių kovai su 2015-aisiais kilusiu kruvinu džihadistų sukilimu.

M. Faki Mahamatas paragino Burkina Faso karius užtikrinti prezidento ir ministrų fizinį saugumą ir išspręsti šią krizę dialogu.

Vakarų Afrikos regioninė grupė ECOWAS taip pat išreiškė didelį susirūpinimą dėl to, ką pavadino „bandymu įvykdyti perversmą“ jos valstybėje narėje Burkina Fase, ir nurodė, kad kariai yra atsakingi už prezidento „fizinę gerovę“.

Padėtis sostinėje Vagadugu įtempta ir neaiški, nes nuo sekmadienio neveikia mobilusis internetas, todėl sunku patikrinti informaciją apie galimą perversmą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją