„Dėl JAV įsipareigojimo imtis pagrindinio vaidmens, siekiant užbaigti pandemiją, savaitgalį JAV išsiuntė per „Covax“ beveik 2 mln. vakcinų dozių Afrikos Sąjungai“, – sakė Baltųjų rūmų pareigūnas.

Kenija, turinti beveik 54 mln. gyventojų, gavo 1 368 900 „Pfizer“ dozių, o Mauritanijai, kurioje gyvena 4,65 milijono žmonių, išsiųsta 100 620 „Pfizer“ ir 504 tūkst. „Johnson & Johnson“ vakcinos dozių. Siuntos išsiųstos praėjusią savaitę ir turėjo atvykti pirmadienį, sakė pareigūnas.

Mauritanija, buvusi prancūzų kolonija Vakarų Afrikoje, yra tarp žvaigždžių žemyno vakcinacijos pastangose. Ji tapo 12-ąja Afrikos šalimi, pasiekusia Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tikslą iki rugsėjo pabaigos paskiepyti bent 10 proc. gyventojų. Šiuo metu ten suleista apie 2,4 milijono vakcinų, Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, 21 proc. gyventojų yra visiškai paskiepyti. Apskaičiuota, kad nuo koronaviruso šalyje mirė 916 žmonių, skelbia PSO.

Kenijoje PSO užregistravo šiek tiek mažiau nei 320 tūkst. COVID atvejų ir 5 520 mirčių. Šalies sveikatos ministerijos duomenimis, 18,6 proc. suaugusiųjų yra visiškai paskiepyti, nors, pasak Johnso Hopkinso universiteto, skiepus yra gavę mažiau nei 10 proc. visų gyventojų.

Jungtinės Valstijos siunčia vakcinas visame pasaulyje, nuo Gvatemalos iki Papua Naujosios Gvinėjos, dažnai susikirsdamos su siuntomis iš Kinijos ir Rusijos. Prezidentas Joe Bidenas primygtinai tvirtina, jog šios dotacijos nėra „virvučių tampymas“, turėdamas galvoje kaltinimus dėl Vašingtono geopolitinių konkurentų vykdomos vadinamosios vakcinų diplomatijos.

Baltieji rūmai teigia, kad daugiau nei 390 mln. iš pažadėtų 1,1 milijardo dozių jau išsiųsta, o didžiausi gavėjai yra Azija ir Afrika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją