Tačiau Kinijos technologijų milžinė „Tencent“, kuriai priklauso „WeChat“, neigė, kad į Australijos premjero paskyrą buvo įsilaužta arba kad ji pašalinta iš platformos.

„Pagal mūsų turimą informaciją, matyti, kad tai yra ginčas dėl paskyros nuosavybės – nagrinėjamą paskyrą iš pradžių užregistravo KLR asmuo, o vėliau ji buvo perduota dabartiniam valdytojui – technologijų paslaugų įmonei“, – sakė „Tencent“ atstovas.

S. Morrisono paskyra Kinijos socialinės žiniasklaidos programėlėje, kuri buvo sukurta 2019 metų vasarį, buvo pervadinta į „Naująjį Australijos kinų gyvenimą“.

Pavadinimą 2021 metų spalio 28 dieną užregistravo „Fuzhou 985 Technology Co., Ltd".

Tačiau paskyroje yra įrašų, datuojamų ankstesnėmis datomis iki pat 2019 metų vasario 1 dienos, įskaitant patį pirmąjį S. Morrisono įrašą: „Labai džiaugiuosi galėdamas atidaryti savo oficialią „WeChat“ paskyrą“.

Spėjama, kad Australijos ministras pirmininkas turėjo „Weixin“ paskyrą, t. y. „WeChat“ kiniškajame variante, kurį turi užregistruoti kas nors iš žemyninės Kinijos, o ne „WeChat“, kuria gali naudotis užsienio vartotojai.

„Fuzhuo 985“ teisinis atstovas Huang Aipeng pirmadienį transliuotojui SBS sakė, kad paskyros įsigijimas buvo teisėtas.

S. Morrisonas kol kas nekomentavo, bet jo valdančiosios centro dešinės Liberalų partijos senatorius apkaltino Pekiną dėl tokių pokyčių.

„Tai, ką Kinijos vyriausybė padarė uždarydama ministro pirmininko paskyrą, yra akivaizdus užsienio šalies kišimasis į mūsų demokratiją“, – pirmadienį radijui 2GB sakė Jamesas Patersonas ir paragino Australijos politikus boikotuoti „WeChat“.

Prie boikoto prisijungė imigracijos ministras Alexas Hawke'as ir koalicijos parlamentarė Gladys Liu.

S. Morrisonas susikūrė „WeChat“ paskyrą tam, kad galėtų bendrauti su didele Australijos kinų bendruomene prieš šalies federalinius rinkimus 2019 metais.

Tuomet žurnalistai klausė S. Morrisono, ar nėra pavojaus, kad jo paskyrą gali cenzūruoti Kinijos komunistų partija.

„Tokios cenzūros nepatyrėme“, – sakė jis.

2020 metų gruodį „WeChat“ pašalino S. Morrisono įrašą, kuriame buvo ginamas Australijos atliekamas tyrimas dėl kaltinimų, esą australų kariai vykdė karo nusikaltimus.

Tame įraše taip pat buvo kritikuojamas Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijian, kuris „Twitter“ tinkle paskelbė netikrą australų kario, laikančio peilį, atvaizdą.

Paskutinis įrašas paskyroje „Australijos kinų naujas gyvenimas“ darytas 2021 metų liepos 9 dieną.

The Daily Telegraph“ pranešė, kad nuo to laiko S. Morrisonas buvo užblokuotas ir negalėjo pasiekti savo paskyros.

Visi „Australijos kinų naujo gyvenimo“ paskyros įrašai yra susiję su Australijos vyriausybės pranešimais arba S. Morrisono žinutėmis.

„Tencent“ teigė, kad bendrovė „toliau tirs šį klausimą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją