Pasak laikraščio „Het Laatste Nieuws“ žurnalistų, kai policijai pavyko išvaikyti mitinguotojus iš Belgijos nepriklausomybės 50-mečio parko, esančio šalia pagrindinių Europos Sąjungos institucijų būstinių, šis rajonas priminė „mūšio lauką“: buvo išvartyta daug stulpų, aplink mėtėsi akmenys, išdaužytų ES institucijų būstinių ir restoranų langų stiklų šukės.

Kaip pranešė laikraštis „La Libre Belgique“, tarp protestuotojų įsimaišė grupė riaušininkų, susirėmusių su policininkais, kai eitynių dalyviai pasiekė mitingo vietą. Teisėsaugininkai buvo apmėtyti įvairiais daiktais ir akmenimis. Policija atsakė ašarinėmis dujomis ir vandens čiurkšlėmis bei pareikalavo nedelsiat nutraukti mitingą.

Susirėmimai vyko Belgijos nepriklausomybės 50-mečio parko teritorijoje. Kai protesto akcijos organizatoriams pagaliau pavyko įtikinti jos dalyvius išsiskirstyti, policijai pavyko išstumti iš parko paskutinius agresyviai nusiteikusius demonstrantus. Tačiau susirėmimai tęsėsi šalimais esančiame Tervuereno prospekte.

Pirminiais žiniasklaidos duomenimis, buvo sulaikyta apie 60 demonstrantų. Jų veiksmams tirti bus sudaryta speciali brigada, pranešė generalinis prokuroras. Trys policininkai ir 12 protesto akcijos dalyvių buvo sužeisti ir nuvežti į ligoninę, pavojus jų gyvybei negresia.

Tai buvo jau penkta per du mėnesius manifestacija Briuselyje prieš COVID-19 suvaržymus. Policijos duomenimis, protesto akcijoje dalyvavo apie 50 tūkst. žmonių. Per keturias ankstesnes manifestacijas prieš kovos su koronavirusu priemones taip pat būta demonstrantų susirėmimų su policija.

Sekmadienio protesto akciją, kuriai buvo gautas Belgijos sostinės valdžios leidimas, organizavo įvairūs Europos visuomeniniai judėjimai. Jie kvietė ES piliečius stoti ginti „demokratijos, žmogaus teisių ir konstitucijos“.

Organizatorių teigimu, į Briuselio gatves išėjo apie 500 tūkst. žmonių.

„Sunkiausia liga, kurią atsivežėme iš Kinijos, yra ne virusas, o totalitarizmas“, – rašoma vieno iš protesto akcijos organizatorių – asociacijos „Europeans United for Freedom“ – tinklalapyje.

Jos nuomone, koronaviruso plitimas, pacientais perpildytos ligoninės ir mirtys nuo COVID-19 negali būti pateisinimas demokratijos garantuojamų pagrindinių laisvių ribojimui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)