„Akivaizdu, kad dėl istorinių, geografinių ir kitų priežasčių ES valstybių pozicijų skirtumų yra. Jų buvo, yra ir bus ne tik Rusijos, bet ir Turkijos, Maroko, Kinijos ir daugelio kitų atžvilgiu. Rusija [šia prasme] nėra išimtis. Tačiau svarbu, kad iki šiol daugelį metų mums sekėsi formuoti bendrą ES politiką Rusijos atžvilgiu“, – sakė pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Jis pabrėžė, kad Bendrijos narės turi „aštresnį pojūtį, kas atitinka ES interesus“, ir tai leidžia joms susitarti dėl pagrindinių bendros politikos krypčių. Dabartinėje situacijoje kaip niekad aiškiai išryškėja Sąjungos narių vienybė.

Pasak pareigūno, Rusijos siūlomose sutartyse su JAV ir NATO yra trys pagrindiniai punktai, kurie, ES nuomone, prieštarauja Europos saugumo po Šaltojo karo pagrindams.

Kitų pasiūlymų ES išsamiau neaptarė, pripažino šaltinis, tačiau trys pagrindiniai Rusijos pasiūlymų JAV ir NATO punktai yra nediskutuotini.

„Bet kokie pasiūlymai turėtų būti svarstomi atsižvelgiant į šiuos principus, – sakė jis. – Ir mes suderinome savo poziciją, kurios dabar laikomės, su JAV, NATO ir dabartiniu ESBO pirmininku “,

Šaltinis žurnalistams sakė, kad šiuo metu ES įdėmiai stebi JAV ir Rusijos derybas, tačiau ateityje tikisi aiškiau apibrėžti savo poziciją.

Santykiai su Rusija ir situacija prie Ukrainos sienų bus vieni svarbiausių klausimų pirmadienį numatyto ES Užsienio reikalų tarybos ministrų susitikimo darbotvarkėje. Šiame susitikime nuotoliniu būdu dalyvaus ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)