Afganistaniečių, ypač moterų ir mergaičių, teisės vis labiau ribojamos nuo rugpjūčio, kai Talibanas, nuvertęs JAV remiamą vyriausybę, perėmė valdžią.

Moterys išstumiamos iš viešojo gyvenimo, joms iš esmės atimta galimybė dirbti vyriausybės institucijose, o dauguma mergaitėms skirtų vidurinių mokyklų uždaromos.

Du tarptautinių NVO darbuotojai Badgiso provincijos kaimelyje naujienų agentūrai AFP sakė, kad baimę keliančios Dorybės skatinimo ir ydų prevencijos ministerijos vietinis skyrius sekmadienį susitiko su pagalbos organizacijomis.

„Jie mums pasakė, kad... jei moterys į biurą ateis be burkos, jie jas nušaus“, – sakė vienas darbuotojas, saugumo sumetimais prašydamas neskelbti jo pavardės.

Jis pridūrė, kad moteris į darbą taip pat turi lydėti globėjas vyras.

Antrasis NVO šaltinis patvirtino perspėjimus.

„Jie taip pat sakė, kad ateis į kiekvieną biurą be išankstinio įspėjimo ir patikrins, ar laikomasi taisyklių“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

AFP matytame pranešime NVO nebuvo paminėta šaudymo grėsmė, bet liepta moterims užsidengti.

Moterys labai konservatyviame Afganistane dažniausiai vis tiek dengia plaukus skaromis, o burkos, kurios buvo privalomos per pirmąjį Talibano režimą, 1996–2001 metais, vis dar plačiai dėvimos, ypač už sostinės Kabulo ribų.

Trokštantis tarptautinio pripažinimo ir įšaldyto turto susigrąžinimo, Talibanas iš esmės susilaikė nuo nacionalinės politikos, kuri sukeltų pasipiktinimą užsienyje.

Tačiau provincijų pareigūnai leidžia įvairias gaires ir įsakus, pagrįstus vietinėmis islamo teisės ir afganų papročių interpretacijomis.

Penktadienį sostinėje Talibanas surengė demonstraciją, kurioje dalyvavo apie 300 vyrų, skandavusių „Mes norime šariato teisės“. Laikydama plakatus su visiškai užsidengusiomis moterimis, minia apkaltino į gatves išėjusias moterų teisių aktyvistes, kad jos yra „samdinės“.

Anksčiau šį mėnesį ant Kabulo kavinių ir parduotuvių buvo iškabinti burkos atvaizdu iliustruoti plakatai, kuriuose Afganistano moterims liepiama užsidengti.

Moterims draudžiama rodytis televizijos dramose, o ilgesnėse tarpmiestinėse kelionėse jas turi lydėti vyriškos lyties globėjas.

Prasidėjo nedideli ir padriki protestai, reikalaujant moterų teisių, kurios per pastaruosius 20 metų patriarchalinėje musulmonų šalyje buvo šiek tiek pagerėjusios. Tačiau kelios aktyvistės naujienų agentūrai AFP sakė, kad šią savaitę sostinėje turėjo slapstytis, nes buvo rengiami reidai ir per juos suimtos trys moterys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)