„Todėl su mumis nereikia turėti reikalų. Mes neįveikiami. (...) Aš negrasinu, tiesiog perspėju: tesaugo jus Dievas“, – pareiškė autoritarinis Baltarusijos lyderis per suvažiavimą, skirtą šalies saugumo stiprinimui.

Maskva ir Minskas turi pakankamai žemių, „duok Dieve, jas išlaikyti ir apginti“, mano A. Lukašenka.

„Aš manau, o mane, tikiu, supras ir Rusijos valdžia. (...) Apsaugok Dieve nuo karo, juk jis palies visus. Todėl mes kariauti nenorime“, – tikino A. Lukašenka.

Jis pareiškė, kad siena su Ukraina reikalauja geros apsaugos.
Anot A. Lukašenkos, dar prieš dešimt metų buvo sunku įsivaizduoti, kad šaliai „teks galvoti apie naujus karinius dalinius ir pastangas apjungti visą (...) pietinių sienų gynybą ir „statyti ne šiaip sau kokias užtvaras, o kurti brangiai kainuosiančią pietinių sienų saugumo sistemą“, kuri padėtų apsisaugoti nuo „tėvynainių“.

Baltarusija esą „skaudančia širdimi“ stebi, kaip Ukrainos valdžia, „pasiduodama išorės įtakai, elgiasi nenuspėjamai ir neadekvačiai“, pareiškė jis.

„Todėl tam atvejui – nenuspėjamumo ir neadekvatumo – ir tam atvejui, jeigu, neduok Dieve, būtų imtasi karinių veiksmų, mums reikia ruoštis“, – sakė A. Lukašenka.

Delfi primena, kad Baltarusijos autoritariškasis lyderis A. Lukašenka pirmadienį paskelbė, kad jo armija kitą mėnesį surengs karines pratybas su Rusijos pajėgomis, ir kritikavo, anot jo, vis aktyvesnį NATO veikimu Europoje.

„Prieš kurį laiką suplanavome karines pratybas vasarį. Prašom... paskirti ir paskelbti konkrečią datą, kad niekas negalėtų kaltinti mūsų staiga sutelkus pajėgas ir beveik pasirengus eiti į karą“, – kariuomenės pareigūnams pasakė A. Lukašenka. Jo žodžius citavo valstybinė televizija.

Pranešimas pasirodė pastaraisiais mėnesiais tarp Vakarų ir Rusijos augant įtampai dėl Ukrainos saugumo. Ukraina, artima Vakarų sąjungininkė ir Baltarusijos kaimynė, jau kelerius metus kovoja su promaskvietiškais separatistais šalies rytuose.

Rusija prie savo sienos su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir pareikalavo garantijų, kad ši jos kaimynė ir kitos buvusios sovietinės respublikos niekada nebus priimtos į NATO.

Pasak A. Lukašenkos, planus dėl pratybų su Rusija jis parengė gruodį, drauge su savo sąjungininku, Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, bet tuo metu to nepaskelbė.

Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius Aliaksandras Valfovičius savo ruožtu pirmadienį sakė, kad Rusijos kariai jau atvyksta į šalį, ruošiantis planuojamų pratybų pirmajam etapui, pranešė BelTA.

Pasak jo, Minskui nerimą kelia didėjantis NATO karinis aktyvumas netoli Baltarusijos sienų.

„Didinamos kaimyninių šalių kariuomenės, intensyvinami kariniai mokymai. Tai vyksta ne vien Lenkijoje ir Lietuvoje, kurios yra Aljanso narės – jų militarizacija yra nuspėjama. Tačiau siekdama įtikti savo kuratoriams Vakaruose nuo jų neatsilieka ir mūsų pietinė kaimynė Ukraina, – kalbėjo A. Valfovičius.

„Kaimyninių valstybių agresyvi ir destruktyvi politika nė kiek neskatina išsaugoti ir vystyti kaimyniškus santykius. Bet kuriuo metu gali įvykti provokacija ir įvyks nepataisomas dalykas“, – teigė jis ir pridūrė, kad susiklosčius tokiai padėčiai Baltarusija privalo būti pasiruošusi veikti „nedelsdama ir ryžtingai“, tiek savarankiškai, tiek kaip Maskvos vadovaujamos regiono pajėgų grupės narė.

A. Lukašenka nenurodė, kiek karių dalyvaus pratybose „Sąjungos ryžtas 2022“, bet sakė, kad jų metu didžiausias dėmesys turėtų būti skirtas scenarijui, numatančiam situaciją, kai Baltarusijos kariuomenė yra priversta „priešintis iš Vakarų ateinančioms pajėgoms“.

Beveik tris dešimtmečius valdantis Baltarusijos lyderis pratybas teisino tuo, kad prie jo šalies sienų su Lenkija, Ukraina ir Baltijos valstybėmis esą telkiamos pajėgos.

Jis apkaltino Ukrainą telkiant tūkstančius karių, bet įrodymų nepateikė. A. Lukašenka taip pat sakė, kad Varšuva paprašė NATO dislokuoti „logistikos, tiekimo ir techninės paramos ešelonų tinklą“.

Rusija neigia, kad dislokuodama pajėgas prie Ukrainos ji rengiasi sausumos puolimui, ir kaltina NATO brovimusi prie jos sienų. Maskva pareikalavo, kad Vašingtono vadovaujamas Aljansas nebepriimtų naujų narių, ir konkrečiai paminėjo Ukrainą bei Sakartvelą.

Penktadienį pranešta, kad Rusija į pratybas Baltarusijoje siunčia du priešlėktuvinės gynybos sistemų S-400 „Triumf“ divizionus iš Tolimųjų Rytų.

„Du Rytų karinės apygardos oro pajėgų ir priešlėktuvinės gynybos... zenitinių raketų kompleksų S-400 „Triumf“ divizionai, dalyvaujantys Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinime, atliko žygį į pakrovimo stotį Chabarovsko krašte, kur pakrovė techniką ant geležinkelio platformų“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Priešlėktuvinės gynybos daliniai kombinuotu būdu, geležinkelių transportu ir sava eiga, atliks žygį į nepažįstamus Baltarusijos... poligonus“, – nurodė Rusijos Gynybos ministerija.

„Atvykę į mokomųjų užduočių vykdymo vietą rusų kariškiai įrengs ir užmaskuos paleidimo pozicijas, vykdys techninį aptarnavimą ir pradės mokomąjį kovinį priešlėktuvinės gynybos budėjimą Vieningoje regioninėje Baltarusijos ir Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemoje“, – sakoma pranešime.

Rusijos Gynybos ministerija paskelbė priešlėktuvinės gynybos technikos krovimo ant geležinkelio sąstato Chabarovsko krašte vaizdo įrašų.

Ilgojo nuotolio sistemas S-400 paprastai sudaro zenitinės raketos, valdymo punktas, radiolokacijos priemonės, leidimo įrenginiai, techninio aprūpinimo kompleksas.

Gynybos ministerija anksčiau skelbė planus nusiųsti į pratybas Baltarusijoje 12 naikintuvų Su-35 ir priešlėktuvinės gynybos artimojo nuotolio kompleksų „Pancyr-S“ divizioną.

Rusija ir Baltarusija vykdo dviejų etapų „Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“. Pasak Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Aleksandro Fomino, per pirmąjį etapą, kuris truks iki vasario 9 dienos, planuojamas pajėgų perdislokavimas ir pergrupavimas. Per antrąjį etapą – nuo vasario 10 iki vasario 20 dienos – vyks bendri mokymai „Sąjungininkų ryžtas – 2022“.

2021 metų rugsėjo 10–15 dienomis Rusija, demonstruodama paramą Minskui, surengė bendrus plataus masto mokymus, kuriuose dalyvavo maždaug 200 tūkst. karių.

Rusija neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, apie kurias anksčiau šią savaitę paskelbė Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka. Minsko teigimu, manevrai rengiami dėl augančios karinės grėsmės iš kaimyninių Ukrainos ir Lenkijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (423)