Ketvirtadienį teisės firmos „Westpfahl Spilker Wastl“ (WSW) paskelbta ataskaita buvo parengta Miuncheno ir Freizingo arkivyskupijos užsakymu. Ataskaitos rengėjai aiškinosi, kaip Bažnyčia reagavo į vaikų lytinio išnaudojimo atvejus 1945-2019 metais.

Ataskaitoje lytiniu išnaudojimu kaltinami 235 asmenys, įskaitant 173 kunigus, o buvęs popiežius Benediktas XVI kaltinamas nesiėmęs veiksmų dėl keturių lytinių nusikaltėlių.

WSW pateikė detalių apie 42 atvejus, kai „bažnyčios lyderiai galimai pasielgė neteisėtai“, naujienų agentūrai AFP sakė Miuncheno prokuratūros atstovė spaudai Anne Leiding.

„Šie atvejai... susiję su Bažnyčios lyderiais, kurie tebėra gyvi“, – nurodė ji.

Jei bus nuspręsta, kad galėjo būti pažeisti įstatymai, prokurorai prašys teisės firmos perduoti susijusius dokumentus tyrimui atlikti, pridūrė A. Leiding.

Vokietijos Katalikų Bažnyčią pastaraisiais metais supurtė virtinė ataskaitų, iškėlusių į viešumą daugybę faktų apie dvasininkų vykdytą vaikų lytinį išnaudojimą.

Vokietijos vyskupų konferencijos užsakymu atliktas tyrimas, kurio ataskaita buvo paskelbta 2018 metais, parodė, kad 1946–2014 metais 1 670 šalies dvasininkų panaudojo seksualinę prievartą prieš 3 677 nepilnamečius, daugiausiai berniukus.

Visgi manoma, kad realus nukentėjusiųjų skaičius yra gerokai didesnis.

Kita pernai paskelbta ataskaita atskleidė šokiruojantį dvasininkų vykdyto vaikų lytinio išnaudojimo mastą didžiausioje Vokietijos arkivyskupijoje.

WSW ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad aukšto rango dvasininkai, tarp jų popiežius emeritas ir kardinolas Reinhardas Marxas dabartinis Miuncheno ir Freizingo arkivyskupas, sąmoningai nesiėmė veiksmų prieš kunigus pedofilus.

Buvęs popiežius Benediktas XVI, kurio tikrasis vardas – Josephas Ratzingeris (Jozefas Racingeris), nuo 1977 iki 1982 metų ėjo Miuncheno ir Freizingo arkivyskupo pareigas.

Jis kaltinamas nesiėmęs veiksmų dėl dviejų dvasininkų, kurie įvykdė kelis įrodytus prievartos aktus, tačiau jiems buvo leista tęsti ganytojišką darbą.