Ketvirtadienį vakare per pokalbį telefonu šalių lyderiai sutarė, kad „būtina užkirsti kelią tolesnei karinei Rusijos agresijai prieš Ukrainą“, ir bus pasekmių, jei padėtis eskaluosis, nurodė Vokietijos kanclerio biuras išplatintame pranešime.

Dauningo gatvė informavo, kad O. Scholzas ir B. Johnsonas „išsakė gilų abipusį susirūpinimą dėl tebesitęsiančių destabilizuojančių Rusijos veiksmų Ukrainoje ir sakė, kad net koks įsiveržimas į Ukrainą būtų didžiulė strateginė klaida“.

„Ministras pirmininkas pabrėžė, jog labai svarbu, kad NATO sąjungininkės drauge parengtų koordinuotą atsaką“, – rašoma išplatintame pranešime.

Rusijai netoli sienos su Ukraina sutelkus dešimtis tūkstančių karių, tankų, kovos mašinų, artilerijos pabūklų ir raketų, vis labiau nerimaujama, kad Europoje gali įsiplieksti didelio masto konfliktas.

Siekdamas sumažinti tarp Maskvos ir Vakarų tvyrančią didžiausią per kelis dešimtmečius įtampą, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas išvyko į diplomatinę kelionę, per kurią ketvirtadienį lankėsi Berlyne, o penktadienį Ženevoje susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės įspėjo Maskvą, kad ji sulauks rimtų pasekmių, jei „bent vienas“ iš pasienyje sutelktų karių kirs Ukrainos sieną.