„Mūsų minimalus buvimas Afganistane jokiu būdu nereiškia [Talibano vyriausybės] pripažinimo“, nurodė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano išplatintame pareiškime.

„Tai buvo aiškiai perduota de facto valdžiai“, – pridūrė jis.

Afganistanas išgyvena humanitarinę katastrofą, kuri dar labiau komplikavosi Talibanui rugpjūtį užgrobus valdžią ir Vakarų valstybėms įšaldžius tarptautinę pagalbą bei šalies turtą užsienyje.

Afganistanas buvo beveik visiškai priklausomas nuo tarptautinės pagalbos, kai dirbo ankstesnė JAV remta vyriausybė. Tačiau darbų nebeliko, o valstybės tarnautojai jau ne vieną mėnesį negauna atlyginimų.

Kol kas nė viena šalis nepripažino Talibano valdžios. Daugelis jų stebi, ar griežtojo kurso islamistai, liūdnai pagarsėję brutaliu ir despotišku valdymu 1996–2001 metais, vėl suvaržys laisves.

Prieš P. Stano pareiškimą Afganistano užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad ES po penkių mėnesių pertraukos atidaro „ambasadą“ Kabule.

P. Stano savo pareiškime nurodė, kad „ES pradėjo atkurti minimalią tarptautinės ES delegacijos darbuotojų veiklą, siekiant palengvinti humanitarinės pagalbos pristatymą ir stebėti humanitarinę padėtį“.

Tarptautinė bendrija stebi, kaip islamo fundamentalistai ketina valdyti Afganistaną. Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią jau apribojo daugelį laisvių. Moterys faktiškai išstumtos iš valstybės tarnybos, o dauguma mergaičių vidurinių mokyklų lieka uždarytos.

Kelios šalys, tarp jų Kinija, Rusija, Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Iranas, neuždarė savo ambasadų Kabule, kai talibai pernai rugpjūtį sugrįžo į valdžią, tačiau oficialiai dar nepripažino jų vyriausybės.

Pirmąjį 2021 metų pusmetį, kai amerikiečių kariai ėmė ruošis visiškam pasitraukimui iš Afganistano, Vakarų šalys pradėjo savo diplomatinių atstovybių darbuotojų evakuaciją iš šalies.

Chaotiška daugiau kaip 120 tūkst. žmonių evakuacija pasibaigė JAV pajėgoms rugpjūčio 30 dieną pasitraukus iš Afganistano.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją