Tie keturi asmenys – du dabartiniai parlamento nariai ir du buvę pareigūnai – „veikia vadovaudamiesi Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) nurodymu“ ir „užsiima Rusijos vyriausybės vykdoma įtakos veikla, kuria siekiama destabilizuoti Ukrainą“, nurodė Iždo departamentas.

„Jungtinės Valstijos imasi veiksmų, siekdamos atskleisti pavojingą ir grėsmingą Rusijos įtakos ir dezinformacijos kampaniją Ukrainoje ir duoti jai atkirtį“, – pareiškime sprendimą komentavo iždo sekretorės pavaduotojas Wally Adeyemo.

Du į sąrašą patekę parlamentarai, Tarasas Kozakas ir Olehas Vološynas, priklauso prorusiško politiko Viktoro Medvedčuko partijai. Pastarasis yra atsidūręs Vašingtono juodajame sąraše „dėl savo vaidmens pakertant Ukrainos suverenitetą 2014 metais“.

Iždo departamentas O. Vološyną ir T. Kozaką pavadino FSB „pėstininkais“. Departamento teigimu, T. Kozakas kenkia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybei, pasitelkdamas savo televizijos kanalus.

Abu politikai kaltinami prisidėjus prie rusų žvalgybos organizuotų dezinformacijos kampanijų, vykdytų prieš 2020 metų JAV prezidento rinkimus.

Sankcijos taip pat paskelbtos Volodymyrui Olijnykui – buvusiam Ukrainos pareigūnui, kuris, Iždo departamento teigimu, persikėlė į Rusiją ir bendradarbiauja su Maskva, siekdamas pakenkti itin svarbiai Ukrainos infrastruktūrai.

Ketvirtasis sąraše – buvęs aukšto rango Ukrainos nacionalinio saugumo pareigūnas Vladimiras Sivkovičius, kaip įtariama, aktyviai rėmęs Rusijos pastangas kontroliuoti 2014 metais aneksuotą Krymo regioną.

Manoma, jog V. Sivkovičius taip pat dalyvavo FSB dezinformacijos operacijose, susijusiose su 2020 metų rinkimais Jungtinėse Valstijose.

Sankcijos paskelbtos, Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms Europoje reiškiant susirūpinimą dėl galimo Maskvos įsiveržimo į Ukrainą, kurios pasienyje sutelkta per 100 tūkst. rusų karių. Rusija neigia turinti tokių planų.

„Šiais veiksmais siekiama nukreipti, išryškinti ir pakirsti Rusijos vykdomas destabilizacijos pastangas Ukrainoje“, – pareiškė valstybės sekretorius Antony Blinkenas, atvykęs į Europą derybų su sąjungininkais dėl krizės.

A. Blinkenas pabrėžė, kad ketvirtadienį paskelbtos sankcijos yra „atskiros ir skirtingos“ nuo priemonių, kurias Vakarai yra pasirengusios taikyti Rusijai, jei ši įsiveržtų į kaimyninę šalį.

Trečiadienį JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo, jog Vakarų atsakas „sukeltų didžiulių išlaidų ir padarytų didelės žalos Rusijai ir Rusijos ekonomikai“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją