Naujienų agentūros „Interfax“ korespondento teigimu, sprendimas buvo priimtas vyriausybės siūlymu.

Už jį balsavo 58 deputatai (iš 101) iš valdančiosios partijos „Veiksmas ir solidarumas“, tuo metu opozicija nepritarė vyriausybės siūlymui.

Premjerė Natalia Gavrilita, kalbėdama iš parlamento tribūnos, teigė, kad krizė yra „Moldovagaz“ ir „Gazprom“ komercinių santykių rezultatas.

Ji priminė, kad sausio mėnesį padidėjus dujų supirkimo kainai (iki 647 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų), „Moldovagaz“ pritrūko 25 mln. JAV dolerių, kuriuos ji turėjo sumokėti kaip avansinį mokėjimą už sausio mėnesį (bendra avansinio suma siekė 63 mln. JAV dolerių, o įmonė turėjo 38 mln. JAV dolerių).

„Į tokią situaciją patekome dėl to, kad „Moldovagaz“ negalėjo įvykdyti sutartinių įsipareigojimų. Deja, „Gazprom“, būdamas didžiuoju „Moldovagaz“ akcininku, užuot teikęs pasiūlymus dėl savo valdomos įmonės, grasina vartotojus palikti be dujų. Pastaraisiais metais „Gazprom“ leidsdavo žiemą kauptis finansiniams įsiskolinimams“, – pažymėjo N. Gavrilita.

Esant tokioms sąlygoms, vyriausybė mano, kad dėl dujų tiekimo nutraukimo kyla reali rizika energetiniam saugumui ir gyventojams (kadangi „Gazprom“ pagrasino nutrauksiantis tiekimą, jei avansas nebus sumokėtas iki atsiskaitymo dienos pabaigos – sausio 20-osios), todėl pasiūlė įvesti nepaprastąją padėtį.

Anksčiau Moldovoje jau buvo įvesta nepaprastoji padėtis dėl dujų problemos – 2021 metų spalį.

Parlamento opozicija sukritikavo parlamento daugumos sprendimą įvesti nepaprastąją padėtį.

„Moldovagaz“ ir „Gazprom“ pasirašė penkerių metų trukmės dujų tiekimo sutartį, kuri įsigaliojo lapkričio 1 dieną. Pagal sutartį „Moldovagaz“ įsipareigojo mokėti už dujas už praėjusį mėnesį bei mokėti avansą už einamąjį mėnesį iki kiekvieno mėnesio 20 dienos.

Lapkričio antroje pusėje „Gazprom“ pagrasino užsukti dujas Moldovai dėl to, kad nebuvo atsiskaityta laiku. Beveik 75 mln. JAV dolerių skola susidarė dėl lėšų trūkumo įmonėje „Moldovagaz“.

Pasirašius naują sutartį, tarifai vartotojams buvo suderinti su jos sąlygomis ir padidėjo 2,4 karto. Visgi dabar ir to nepakako, kadangi kainos išaugo remiantis sutartyje numatyta formule.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)