„Nauji povandeniniai laivai pagerins Izraelio karinio jūrų laivyno pajėgumus ir prisidės prie Izraelio saugumo pranašumo regione“, – sakoma gynybos ministro Benny Gantzo pranešime.

Anot analitikų, Izraelio ir Vokietijos derybos dėl šio susitarimo užsivilkino ir komplikavosi dėl įtariamos korupcijos aferos, susijusios su paskutiniu Izraelio vokiškų povandeninių laivų pirkimu.

Naujasis sandoris numato trijų „Dakar“ povandeninių laivų pirkimą, pirmasis jų Izraelio kariniam jūrų laivynui bus pristatytas per devynerius metus. Pagal sandorį taip pat numatoma sukurti Izraelyje mokymo simuliatorių ir tiekti atsargines dalis.

Gynybos ministerija nurodė, kad Vokietijos vyriausybė dalį susitarimo finansuos specialia dotacija, vadovaujantis 2017 m. abiejų šalių pasirašyta sutartimi.

Be to, su Vokietijos ekonomikos ir technologijų ministerija pasirašyta 850 milijonų eurų vertės sutartis dėl investicijų į Izraelio pramonę, įskaitant gynybos įmones. Susitarimas pasirašytas ketvirtadienį „pasibaigus kelerius metus trukusiam planavimo ir derybų procesui“, nurodė ministerija.

Įtariamoje didžiulėje kyšininkavimo schemoje, susijusioje su 2012 m. Izraelio sandoriu pirkti „Thyssenkrupp“ povandeninius laivus, įsivėlę keli aukšto rango kariniai pareigūnai ir artimas buvusio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu bendražygis. Pernai šioje byloje apkaltinti buvęs B. Netanyahu štabo viršininkas, taip pat keli kiti aukšto rango pareigūnai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)