Jis užsiminė, kad „koks nors reikšmingai už reikšmingą invaziją mažesnis dalykas“ sulauktų mažesnio NATO priešinimosi.

Rusijai teks atsakyti, jeigu įvykdytų invaziją, ir viskas priklauso nuo to, kaip ji pasielgs“, – pasakė J. Bidenas, paklaustas, kaip Rusijai teks atsakyti invazijos atveju.

„Viena, jei tai bus nedidelis įsiveržimas; tuomet galiausiai ginčysimės, ką daryti, ko nedaryti ir taip toliau. Tačiau jei [Rusija] padarytų tai, kam yra pajėgi, – jeigu pasinaudotų prie sienos sutelktomis pajėgomis, jai tai reikštų katastrofą“, – kalbėjo J. Bidenas.

Šitoks atsakymas kaipmat sukėlė respublikonų įtūžį. Jų įsitikinimu, JAV prezidentas uždegė V. Putinui žalią šviesą kirsti sieną.

„Joe Bideno silpnumas padrąsino Vladimirą Putiną... Jis tiesiog uždegė žalią šviesą Putinui įsiveržti į Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė senatorius Tomas Cottonas.

Kai per spaudos konferenciją buvo užduotas klausimas, ar V. Putinui suteikiamas leidimas elgtis savo nuožiūra, kol jo veiksmus bus galima traktuoti kaip nereikšmingą įsibrovimą, ir ar Rusijai pavyks išvengti griežtų sankcijų, kuriomis JAV pagrasino, J. Bidenas nepasistengė pakeisti savo atsakymo, rašo „Politico“.

„Manau, mes [veiksime], jeigu įvyks kas nors... jei Rusijos pajėgos peržengtų sieną, imtų žudyti Ukrainos kovotojus ir pan. Manau, tai viską pakeistų, – pasakė J. Bidenas. – Bet viskas priklauso nuo to, kaip pasielgs [V. Putinas].“

Baltieji rūmai suskubo aiškinti J. Bideno komentaro. Spaudos sekretorė Jen Psaki pažadėjo: „Jei kokios nors Rusijos karinės pajėgos peržengs Ukrainos sieną, tai bus kartojama invazija ir į ją bus pateiktas greitas, griežtas ir vieningas Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkių atsakas.“

Be to, J. Psaki pareiškime pabrėžė, kad Rusija „turi didelį kariniams veiksmams neprilygstančios agresijos, įskaitant kibernetines atakas ir pusiau karinę taktiką, vadovą“.

J. Bidenas „šiandien patvirtino, kad į tuos Rusijos agresijos aktus bus ryžtingai... ir vieningai atsakyta“, sakė spaudos sekretorė.

Tiesiai paklausta, ar J. Bidenas nebyliai leido Rusijai imtis ribotų veiksmų prieš Ukrainą, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne sakė, kad J. Bidenas kalbėjo apie nekarinį kišimąsi Ukrainoje.

„Pribloškė Ukrainą“

Atviras susiskaidymo NATO viduje vertinimas, JAV ir Vakarų valdininkams siekiant pademonstruoti vienybę krizės akivaizdoje, pribloškė Ukrainos valdininkus, rašo CNN.

Vienas iš jų CNN reporteriui Matthew Chance’ui sakė, kad jį „šokiravo tas faktas, jog JAV prezidentas Joe Bidenas išskyrė įsibrovimą ir invaziją“ bei pareiškė, kad nedidelio įsibrovimo atveju nebus įvesta naujų sankcijų.

„Tai tarytum leidimas Putinui įžengti į Ukrainą kada panorėjus“, – pridūrė valdininkas ir prisipažino anksčiau negirdėjęs tokių komentarų iš JAV administracijos.

„Kijevas turi įtarimų, kad galbūt įvyko kažkoks susitarimas Ukrainai nežinant. J. Bideno išsakyti komentarai užgavo jautrią stygą“, – kalbėjo CNN žurnalistas.

Tuo metu BBC korespondentė Barbara Plett-Usher sakė, kad J. Bidenas atskleidė visą tiesą apie NATO vienybę.

„JAV prezidento administracijos valdininkai ir NATO sąjungininkai tikrai nesidžiaugia J. Bidenui viešai ir aiškiai įvardijus nesutarimus NATO viduje.

Juk anksčiau be atvangos buvo kalbama apie vienybę. Visgi Amerikos prezidentas parodė tikrąją padėtį. Po jo komentarų netgi kilo klausimas, ar jis davė leidimą Vladimirui Putinui įsibrauti į Ukrainą“, – BBC cituoja B. P. Usher.

Pasak jos, J. Bidenas atskleidė viešą paslaptį: kad NATO nuomonė dėl atsako į invaziją yra vieninga, bet skiriasi kalbant apie įsibrovimą.

Įspėja dėl „katastrofos Rusijai“

J. Bidenas trečiadienį sakė manantis, kad Rusija veršis į Ukrainą, bet įspėjo, kad Maskva sumokėtų didelę kainą už visapusišką invaziją.

Pasak J. Bideno, jis netiki, kad Vladimiras Putinas nori karo, bet Rusijos prezidentas sukūrė situaciją, kurią dabar itin sunku sušvelninti, ir tai lengvai galėtų „tapti nevaldoma“.

„Spėčiau, kad jis veršis. Jam reikia kažką daryti“, – sakė J. Bidenas ir prognozavo „nedidelį įsiveržimą“ Jungtinėms Valstijoms išbandyti.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai sunerimo dėl Ukrainai iškilusios grėsmės.

J. Bidenas įspėjo Maskvą nerengti visapusiškos invazijos ir sakė: „Mūsų sąjungininkės ir partnerės yra pasirengusios primesti didelę kainą ir reikšmingą žalą Rusijai ir Rusijos ekonomikai.“

„Jei jie tikrai padarys, ką gali padaryti su prie sienos sutelktomis pajėgomis, Rusijai tai bus katastrofa“, – sakė J. Bidenas.


„Įsiveržimo į Ukrainą kaina kalbant apie fizinę gyvybių netektį, rusams... bus didelė“, – pridūrė jis.

J. Bidenas kalbėjo prieš penktadienį Ženevoje įvyksiantį JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Trečiadienio susitikimus Kijeve A. Blinkenas surengė prieš derybas Ženevoje. Jis paragino Maskvą rinktis „taikų kelią“.

J. Bidenas trečiadienį kalbėdamas Vašingtone bandė sklaidyti didžiausius V. Putino būgštavimus, kad Ukraina įstos į NATO, o Vakarai Ukrainoje dislokuos strateginių ginklų.

Pasak JAV prezidento, per pastarojo meto pokalbius V. Putinas pateikė du prašymus: kad Ukraina niekada netaptų NATO nare ir kad Ukrainoje nebūtų dislokuota strateginių ginklų. Pirmuoju klausimu J. Bidenas sakė, jog „nelabai tikėtina“, kad Ukraina artimoje ateityje taptų NATO dalimi, bet antrosios galimybės neatmetė.


Maskva tai tikriausiai interpretuos kaip signalą, kad J. Bidenas nori pasiūlyti kompromisą dėl jos saugumo reikalavimų.

JAV lyderis taip pat atvėrė duris naujam viršūnių susitikimui su V. Putinu.

„Yra galimybė dirbti, jei jis nori tai daryti“, – sakė J. Bidenas.

„Man kelia susirūpinimą, kad tai galėtų tapti nevaldoma, labai lengvai galėtų tapti nevaldoma... dėl Ukrainos sienų ir to, ką Rusija gali padaryti ir ko negali padaryti“, – kalbėjo JAV prezidentas. – Tikiuosi, Vladimiras Putinas supranta, kad neturi labai daug galimybių dominuoti pasaulyje, nebent [būtų pradėtas] visapusiškas branduolinis karas.“

„Žinau, kad Putino laukia aiškus pasirinkimas: eskalacija arba diplomatija“, – sakė J. Bidenas.

„Galvoju, kad jis už tai sumokės rimtą ir didelę kainą, jei nepagalvos dabar“, – pažymėjo JAV lyderis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)