Apie tai Ukrainos vadovas kalbėjo per sausio 19 d. paviešintą kreipimąsi, informuoja portalas unian.net.

„Informacinė erdvė pripildyta įvairių pranešimų apie karą su Rusija, apie tai, kad įsiveržimas gali prasidėti jau rytoj, bet kurią akimirką, be to, taip tikrai bus... Lygiai taip pat „aišku“ yra ir tai, kad mes neva nepasiruošę, tačiau neva neliksime vieni, kad visas pasaulis mus palaiko, kad visi mobilizuosis į Ukrainą. Vis dėlto viskas nėra būtent taip.

Visa ši oficialiems politiniams pareiškimams ir per žiniasklaidą platinamoms naujienoms būdinga retorika verčia užduoti vieną logišką klausimą – o kas, tiesą sakant, čia naujo? Ar ne tokia yra realybė jau 8 metus, ar ne 2014-aisiais prasidėjo įsiveržimas?

Ar karo grėsmė iškilo tik dabar? Rizika egzistuoja jau ne vieną dieną ir jos nepadaugėjo. Padaugėjo tik dėl jos keliamo ažiotažo“, – pasakė V. Zelenskis.

Anot jo, dabar aktyviai puolama „ne [Ukrainos] žemė, o [žmonių] nervai, siekiant, kad nerimas neslūgtų, taip pat investuotojų emocijos ir verslui tinkama konjunktūra, kad Ukraina atrodytų silpnesnė ir būtų galima reikalauti nuolaidų, sukurti tokį foną, kuriame mūsų „ne“ skambėtų kuo tyliau.“

V. Zelenskis akcentavo, kad vienintelė dingstis panikuoti dabar yra tikimybė, kad po 8 metus trunkančio karo žmonės iš tiesų puls į paniką, pradės išsiiminėti iš sąskaitų pinigus, šluoti parduotuvių lentynas, platinti melagingus pareiškimus ir bauginančius gandus.

„Visi piliečiai, ypač vyresnio amžiaus, turi tai suprasti, turi atsikvėpti, nusiraminti. Nereikia bėgti grikių ir degtukų. Visi žiniasklaidos kanalai turi atlikti būtent visuotinio informavimo, o ne visuotinės isterijos kurstymo vaidmenį. [Negalima] vaikantis populiarumo tapti priešo pagalbininkais“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

V. Zelenskis paragino laikytis rimties, išsaugoti sveiką protą, pasitikėti savo jėgomis, šalies pajėgomis ir pačia šalimi – Ukraina.

Šalies vadovas paprašė nekurstyti pačių savęs, į viską reaguoti ramiai, neemocingai, protu, o ne širdimi, nešaukti, kad viskas žlugo, o žinoti, jog viskas kontroliuojama ir vyksta pagal planą.

Trečiadienį V. Zelenskis kalbėjo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu. Esą buvo kalbama ir apie pasirengimą Aljanso šalių lyderių susitikimui.

Ukraina, pasak prezidento, galėtų dalyvauti kitame NATO viršūnių susitikime birželį.

Be to, anot V. Zelenskio, jis ir J. Stoltenbergas buvo vieningos nuomonės, jog reikia tolesnių diplomatinių pastangų saugumui Europoje užtikrinti.

Galima Ukrainos narystė NATO yra įtampos tarp Vakarų ir Rusijos, kuri pasienio teritorijoje yra sutelkusi 100 000 karių, pagrindas.

Vakarai baiminasi Rusijos invazijos į Rytų Ukrainą. Vyriausybė Maskvoje tai neigia ir reikalauja saugumo garantijų.

Maskva, be kita ko, reikalauja, kad NATO nepriimtų Ukrainos į savo gretas. Aljansas tai atmeta, pabrėždamas šalių teisę pačioms spręsti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)