Izraeliečių įmonės NSO sukurtas sekimo produktas „Pegasus“, galintis mobilųjį telefoną paversti kišeniniu šnipinėjimo įrenginiu, lieka kontroversijos objektas nuo praėjusių metų, kai paaiškėjo, kad jis buvo naudojamas šnipinėjant žurnalistus ir disidentus visame pasaulyje.

Verslo dienraščio „Calcalist“ duomenimis, policija taip pat naudojo „Pegasus“ prieš kai kuriuos piliečius, įskaitant žmones, vadovavusius pernai vykusiems protestams prieš tuometį premjerą.

Izraelio policija kategoriškai paneigė tokį pranešimą.

Tuo metu viešojo saugumo ministras Omaras Barlevas – B. Netanyahu kritikas, pradėjęs eiti pareigas naujoje vyriausybėje, birželį nuvertusioje ekspremjerą – subtiliau gynė teisėsaugos veiksmus.

Pasak ministro, policija „be teisėjo leidimo nesiėmė telefono pokalbių pasiklausymo ar įsilaužimo į įrenginius“.

Izraelio saugumo pajėgos turi plačias galimybes vykdyti sekimą Izraelio teritorijoje, jei gauna teismo leidimą.

Tačiau Izraelio analitinio centro „Israel Democracy Institute“ ekspertė Tehilla Shwartz Altshuler naujienų agentūrai AFP sakė, kad „iš tikrųjų negalima prašyti teismo nutarties, leidžiančios naudoti „Pegasus“, nes dabartiniai šalies įstatymai neleidžia tokio nuodugnaus piliečių stebėjimo“.

„Dabar jau aišku, kad dabartinis Privatumo apsaugos įstatymas nėra pritaikytas šiandienos realybei“, – nurodė ekspertė.

„Pusiausvyra“?

Teisingumo ministerija ir Valstybės kontrolieriaus biuras pranešė, kad nagrinėja „Calcalist“ pranešimus.

Skelbdama apie pradedamą tyrimą, ministerijai pavaldi Privatumo apsaugos tarnyba pareiškė, jog „Pegasus“ naudojimas Izraelio piliečiams sekti būtų „rimtas privatumo pažeidimas“.

Tuo metu valstybės kontrolierius Matanyahu Englmanas antradienį nurodė, kad išplės atskirą tyrimą dėl teisėsaugos naudojamų stebėjimo technologijų ir nagrinės naujausius įtarimus dėl „Pegasus“.

Jis visų pirma įvertins „pusiausvyrą“ tarp stebėjimo priemonių „naudingumo“ tiriant nusikaltimus ir „teisės į privatumą pažeidimų“.

Teisingumo ministras Gideonas Saaras, dar vienas B. Netanyahu varžovas, trečiadienį parlamente pareiškė visiškai pritariantis vykdomiems tyrimams.

„Yra didžiulis skirtumas tarp teiginių „Calcalist“ straipsnyje ir policijos pareiškimų“, – sakė G. Saaras Kneseto (Izraelio parlamento) teisės komitetui.

„Gerai, kad valstybės kontrolieriaus biuras, kuris yra nepriklausoma institucija, ėmėsi nagrinėti šį klausimą“, – pridūrė ministras.

„[Teisingumo] ministerijai nebuvo žinoma apie jokią veiklą be teismo nutarties. Gerai, kad šie dalykai bus ištirti, o visuomenė gaus išvadas“, – teigė G. Saaras.

NSO nei patvirtino, nei paneigė, kad pardavė savo technologijų izraeliečių policijai. Bendrovė pareiškė, kad ji „neeksploatuoja sistemos, kuri yra parduota vyriausybinėms klientams, taip pat niekaip nedalyvauja sistemos veikloje“.

„NSO pagal licenciją ir reglamentus parduoda savo produktus žvalgybos ir teisėsaugos agentūroms, siekdama užkristi kelią terorizmui ir nusikaltimams pagal teismo nurodymus ir šalių vietos įstatymus“, – teigiama trečiadienį AFP atsiųstame pareiškime.

Izraelio gynybos ministerija, tvirtinanti bet kokį šalyje pagamintų gynybos pramonės produktų eksportą, irgi pradėjo tyrimą dėl „Pegasus“ pardavimo užsienio subjektams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)