Reikia iš naujo įtvirtinti tris didžiuosius Europos Sąjungos pažadus – demokratiją, pažangą ir taiką, sakė jis trečiadienį Europos Parlamente Strasbūre. Dėl to būtina ginti teisinės valstybės principą, nes priešingu atveju grės savivalė.

Dabarties iššūkiais E. Macronas įvardijo klimato kaitą, skaitmenizaciją, taip pat saugumo ir taikos Europoje klausimą. ES neturi tik reaguoti į krizes, ji privalo žvelgti į priekį ir veikti, kad jos ateitis nepriklausytų nuo kitų šalių sprendimų.

Dėl gresiančios eskalacijos Vakarų konflikte su Rusija E. Macronas pareikalavo sukurti naują Europos saugumo ir stabilumo tvarką.

Europiečiai ateinančiomis savaitėmis parengs atitinkamą pasiūlymą ir tada juo pasidalys su NATO partnerėmis, sakė Prancūzijos vadovas. Tada pasiūlymas esą būtų pateiktas deryboms Rusijai.

Dialogas su Rusija, anot E. Macrono, yra labai svarbus. „Mes kartu su Vokietija Normandijos formate toliau ieškosime politinio sprendimo Ukrainos konflikte“, - pabrėžė E. Macronas.

Sienų neliečiamumas, teisė laisvai pasirinkti aljansą, smurto atsisakymas – visa tai esą yra principai, dėl kurių Europa ir Rusijoje susitarė prieš daugelį metų. „Mes, europiečiai, turime ginti šiuos principus ir prigimtines šalių suverenumo teises“, - tęsė E. Macronas.

Prancūzija sausio 1-ąją pusmečiui perėmė pirmininkavimą ES Tarybai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)